OTOMOBİL

ŞUTSO Aralık Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Aralık Ayı Meclis Toplantısı yapıldı.

Abone Ol

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Aralık Ayı Meclis Toplantısı yapıldı.Gerçekleşen Meclis Toplantısı’nda, görevi sona eren Meclis Üyelerimize Meclis Başkanı Serhat Karadağ, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Taş ve Meclis Divan Kurulu Üyeleri tarafından plaket takdim edildi.

Meclis Başkan Yardımcısı Bülent Aziz Bülbül, Meclis Üyesi Ali Aktaşoğlu, İsa Gökmen ve Cihan Oktay  gündem dışı birer konuşma gerçekleştirdi. Konuşmaların ardından, olağan meclis toplantısına geçildi.

2023 Aralık Ayı Meclis Toplantısı, 2023 Kasım Ayı Meclis Kararı, Kasım Ayı Mizanı, Hesapları İnceleme Komisyonu Kararı 2024 Yılı Bütçe Tasarısı ve İş Planı ve Kasım Ayı Faaliyetleri, gündemiyle Meclis Başkanı Serhat Karadağ başkanlığında yapıldı.

Toplantı, Meclis Başkanı Serhat Karadağ’ın açılış konuşmasıyla başladı. Serhat Karadağ konuşmasında şunları kaydetti:

Bir yılı geride bıraktık, yeni bir yıla giriyoruz. Geride bıraktığımız bir yıllık süreçte, ilimiz iş dünyasının sorunlarına çözüm bulmak, ekonomik ilişkilerini güçlendirmek, özellikle uluslararası pazarda yer almak ve avantajlarından faydalanmak adına kıymetli çalışmalara ön ayak olduk. Elbette, hemen her sektörde hala birçok sorun ve sıkıntımız olduğunun farkındayız. Ancak çözüm konusunda tüm imkânlarımızı kullandığımızı bilmenizi isterim. Geçen yıl içinde başımıza gelen en büyük felaket, şüphesiz Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremleri oldu. Şanlıurfa dahil, 11 ilimizi doğrudan etkileyen bu depremlerin yol açtığı maddi kayıpları, neden olduğu toplumsal travmayı hala telafi etmeye ve atlatmaya çalışıyoruz.

Daha önceki Meclis Toplantılarımızda inşaat ve konut, enerji ve turizm sektörü gibi sektörlerimizin karşı karşıya olduğu sorunlara değinmiştim. Bugün de çok fazla vaktinizi almadan, gıda sektöründeki sorunlarımıza değinmek istiyorum. Biliyorsunuz, dünyada hem yaşanan iklim krizi, hem yıllarca devam eden Covid-19 pandemi süreci hem de yaşanan Rusya-Ukrayna Savaşı gibi nedenlerden dolayı küresel çapta bir gıda ve enerji krizi var. Ülkemiz ve dolayısıyla gıda konusunda önemli bir potansiyele sahip ilimiz Şanlıurfa da, bu krizlerden olumsuz etkilendi, etkilenmeye devam ediyor. Mazot, gübre ve ilaç gibi tarımsal ürünlerin girdi maliyetlerinde yaşanan büyük artışlar, çiftçilerimizi, tarıma dayalı sanayimizi ve dolayısıyla, tarımsal üretimimizi büyük bir sıkıntıya sokuyor. Bu durum, gıda ürünlerinin piyasadaki değerinin çok yüksek olmasına yol açıyor, tüketicinin alım gücünü ciddi anlamda zorluyor. Dolayısıyla, verimli topraklara sahip ülkemizi ve tarım kenti olan ilimizi bu anlamda kalkındıracak, önemli tarım ve gıda merkezleri haline getirecek, en az maliyetle en yüksek verimi sağlayacak tarım politikalarının devreye girmesi gerektiğini düşünüyoruz. İş dünyası olarak bizler, bu konuda üzerimize düşeni yapmaya, devletimize ve hükümetimize gerekli desteği vermeye her zaman hazırız. Hem tarım sektöründe, hem de ticaret, sanayi, turizm, hayvancılık, medikal, eğitim, inşaat ve konut gibi sektörlerde yaşadığımız sorunların yeni yılda asgari seviyeye düşmesini temenni ediyor, toplantımızın ilimiz ve Odamız adına verimli geçmesini diliyorum. Siz değerli meclis üyelerini bir kez daha saygıyla selamlıyorum.”

Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Taş da bir konuşma gerçekleştirdi.

Başkan Vekili Mustafa Taş, konuşmasında şunları söyledi:

2023 yılı hem ülke, hem bölge hem de Şanlıurfa ili olarak büyük badireler yaşadığımız bir yıl oldu. Bir yandan yaşadığımız ekonomik sorunlar, diğer yandan yaşadığımız deprem ve sel gibi doğal felaketler. Bütün bunlar, iş dünyası olarak bizleri büyük bir sıkıntıya soktu. Sıkıntılarımız ve sorunlarımız hala devam ediyor. Ancak biz Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu sorun ve sıkıntılara çözüm bulmak, üyelerimize gerekli desteği sunmak, ilimizin yatırım, üretim, istihdam ve ihracat seviyesini artırmak adına büyük bir özveri ile çalıştık, çabaladık. En üst merciden devlet ve hükümet yetkilileri ile görüşmeler yapıp hemen her sektörümüzün yaşadığı sorunları, ilimizin sosyal, kültürel, ekonomik ve bürokratik gibi alanlarda karşı karşıya olduğu problemleri raporlar halinde kendilerine sunduk. Firmalarımızın sürdürülebilir bir üretim hususunda en büyük sorunu olan finansmana erişim konusunu özel olarak her platformda dile getirdik. Bu soruna yönelik çözüm için sunulan teşvik ve destek programlar üzerinde titizlikle durduk, Odamızda yetkili kurumların iş birliğiyle birçok tanıtım programı düzenledik. Hali hazırda, KOBİ’lerimize finansal destek sağlanması adına özellikle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının açıkladığı destek programları var. Onların detaylarını da üyelerimiz ile paylaşacak, yine yetkili kurumlarla birlikte burada bilgilendirme toplantıları düzenleyeceğiz. Girdi maliyetlerinin yüksek ve nakit kredi desteğine ulaşmanın zor olduğu bu süreçte temel amacımız, üyelerimizin mali yükünü hafifletmektir.

Dediğim gibi, hem tekrar düşmemek için hem de bugünkü gündemimizin yoğun olması hasebiyle, biliyorsunuz 2024 yılının bütçesini görüşeceğiz, çok fazla uzatmak istemiyorum. Ancak 2023 yılını çok verimli geçirdiğimize inanıyorum. Eksiklerimiz, hatalarımız muhakkak olmuştur. Ancak tecrübelerimizden ders çıkararak yeni bunları giderme çabası içinde olacağız. İlimizin yatırım, üretim, istihdam ve ihracat potansiyelini artırmak adına yeni proje ve programlar yapacak, bölgesel ve küresel çapta ticari iş birliklerimizi güçlendirmek için tüm gücümüzle çalışacağız. Ben bu vesileyle, yeni yılın şimdiden hepimize hayırlar getirmesini, toplantımızın da ilimiz ve Odamız adına verimli geçmesini diliyor, sizleri bir kez daha saygı ve muhabbetle selamlıyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle Meclis Toplantımızın verimli geçmesini diliyor, sizleri bir kez saygı ve muhabbetle selamlıyorum.”.

Gündem maddeleri görüşüldü ve oylandı. Oylamaların akabinde, Genel Sekreter Vekili  İbrahim Halil Çizmeci 2023 Kasım Ayı faaliyetlerinin sunumunu gerçekleştirdi.