Türkiye'deki yüksek enflasyon en çok otomobil fiyatlarına yansırken vatandaşlar eskiden bir sıfır otomobil parasına şimdi sanayide işlem görür oldu. Otomobillerin her bir parçası haliyle kıymete binerken oto hırsızların şeytanın aklına gelmeyecek organizasyonu gündem oldu...
BUTİK HIRSIZLIK DÖNEMİ
Türkiye gazetesinden Kaan Zenginli'nin haberine göre, otomobili komple çalıp parçalayarak satan şebekeler, son dönemde butik hırsızlık, yani parça çalma yöntemine gitmeye başladı. Özellikle lüks marka araçların hayalet göstergesi, NBT beyni ve NBT ekranı bu hırsızların hedefi hâline geldi. 4 dakikada 400 bin liralık ekranları çalan hırsızlar binlerce kişiyi mağdur etti.
ÇALIP DİĞER MAĞDURLARA SATIYORLAR
Öte yandan çalışan bu parçalar yüksek değerleri sebebiyle piyasada anında alıcı bulabiliyor. Bu ekranları tercih edenler ise ekranları çalınan kişiler. Hırsızların çaldıkları ekranları yeniden araç sahiplerine satmak için teklif verdikleri de iddia ediliyor. Çalıntı malların bir diğer müşterileri ise modifiye tutkunları. Otomobilinde ekranı olmayan ancak bunu sonradan taktırmak isteyenler bu ürünlere ilgi gösteriyor.
YARI FİYATINA SATILIYOR
Çalınan ürünler ya sanayi sitelerindeki yedek parça satan dükkânlarda ya da internet üzerinden satılıyor. 400 bin liralık bir hayalet ekran takımının çalıntı fiyatı 200 bin lira civarında satışa konuluyor. Çalıntı ekranlar bin liralık işçilik ücretiyle hemen monte ediliyor.
ARACI SOYMAK 4 DAKİKA
Oto elektrik işiyle uğraşan Selim Candan son beş yıldır bu tür vakalarda artış olduğunu belirterek “Özellikle İstanbul’da bir çete bu lüks markalı araçların hayalet ekranlarına dadanmış durumda. Çalınan parçalar internet üzerinden satılıyor. Ya da yedek parçacılara ucuz fiyata veriliyor. Bazı lüks araçların farları da bu hırsızların hedefinde. Öyle ki aracın kaputunu açmadan bile farları çalabilen hırsılar var. Lüks bir markanın bir çift far grubu 300 bin liraya satılıyor. Durum böyle olunca hırsızlar riske girmemek için far ve ekranları çalıp kaçıyorlar” dedi. Aracı soymanın 4 dakika aldığını söyleyen Candan “Bu hırsızlar zaten oto sanayiden yetişiyor. Onlar için anahtar ile açmak ile camı kırıp açmak arasında fark yok. Araca girdikten sonra 4 dakikada komple seti sökebiliyor” diye konuştu.
POLİÇE FİYATLARI YÜKSELDİ
Sigorta acentesi Cemil İçgören ise hırsızların hedefinde olan belli markaların kaskoları fiyatlarının çok yüksek olduğunu ifade ederek “Özellikle Alman lüks araçlarda bu tür vakalar yaşandığı için sigorta şirketleri ‘riskli’ kategoride değerlendiriyor. Bu sebeple kasko ücretleri normalin yüzde 30-40 üzerinde çıkıyor. Ya da sigorta şirketi poliçeyi yaparken far ve ekran hırsızlığını teminat dışında tutmak istiyor” dedi.
KALIN CAM YA DA ALARM TAKILIYOR
Ekran ve far hırsızlığı sebebiyle belli markaların araç sahipleri, bu mağduriyetleri yaşamamak için çeşitli tedbirler alıyor. Bunların en başında alarm sistemleri geliyor. Cep telefonuna da bağlanabilen bu alarmlar yüksek ses kabiliyeti ve cep telefonuna gelen sinyaller ile araç sahiplerine hızla haber verebiliyor. Bir diğer metot ise kalın ve zırhlı camlar. Bazı oto camcıları kırılmaya karşı dirençli olan kalın camların tercih edildiğini söylüyor. Bir diğer yol ise araçların kapalı otoparklara bırakılması. Öte yandan artan bu hırsızlık olaylarına yönelik Hırsızlık Büro Amirliği ekipleri özel ekip kurdu. Eylül ayından itibaren bu hırsızlık olaylarına yönelik de projeli bir çalışma başlatıldı. Bu şekilde İstanbul’da bir çete çökertildi.