SAĞLIK

ŞUAHED; Okullarda Aşı İşinin Aile Hekimliklerine Havale Edilmesi Süreci Uzatır

Sağlık Bakanlığı 3 yıl önce okullarda aşı yapmama kararından vazgeçti. Kızamık vakalarının artışının önüne geçebilmek için İl Sağlık Müdürlüklerine Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan yazılı bildirimle okullarda aşılama için İlçe Sağlık Müdürlüğü ya da toplum sağlığı merkezlerinde mobil birimler oluşturulması ve aşıların hızlıca bu ekiplerce okullarda yapılmak suretiyle tamamlanması istendi. 

Abone Ol

İl Sağlık Müdürlüklerince organize edilmesi gereken bu durumun yine Aile Hekimliği birimlerine havale edilmeye çalışıldığını dile getiren Şanlıurfa Aile Hekimleri Derneği (ŞUAHED) yaptığı yazılı açıklamasında;
“Yüzlerce birimde aile sağlığı çalışanı eksiği varken, zaten onlarca aşıdan sorumlu olan ve birçok görevi ifa eden Aile Hekimliklerinin okul aşılarına yetişmeleri mümkün değildir. 

Böylesi toplum sağlığını ilgilendiren durumlarda aşı kampanyaları yapmak amacıyla da kurulmuş olan toplum sağlığı merkezleri ve ilçe sağlık müdürlükleri personelleri tarafından mobil ekipler kurularak, okullarda tarama yapılmalı ve aşısız çocuklar yine okullarında aşılanmalıdır. 

Müdürlükler tarafından okullara giderek aşı yapacak olan mobilize ekipler kurulması gerekirken, aile hekimliği birimlerinde yapılacak aşılarla açığın kapatılmaya çalışılması sürecin uzamasına ve yeni yeni kızamık vakalarının ortaya çıkmasına neden olacaktır. Uygulamada yaşanan aksaklık nedeniyle 3 yıllık bir gecikme zaten yaşanmıştır. 

Artık vakit kaybetmeden aşı kampanyası düzenlenerek bu sorun bertaraf edilmelidir. Böylesi toplum sağlığını ilgilendiren durumlarda aşı kampanyaları yapmak amacıyla da kurulmuş olan toplum sağlığı merkezleri ve ilçe sağlık müdürlükleri personelleri tarafından mobil ekipler kurularak, okullarda tarama yapılmalı ve aşısız çocuklar yine okullarında aşılanmalıdır. ”ifadelerine yer verildi 

Bu arada Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Türkiye’de Kızamık vaka sayısı üç bin civarında. Kış mevsimin gelmesi ile beraber Kızamık vaka sayısının artmasından endişe ediliyor.

Öte yandan yaklaşık 4 milyon çocuğun aşısının eksik olma riski bulunuyor.