2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü kapsamında, uzmanlar otizm spektrum bozukluğu ve dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu birlikteliğine dikkat çekti.

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Defne Flora Göy, otizmli bireylerde DEHB’nin yaygın olarak görüldüğünü ve erken tanının büyük önem taşıdığını vurguladı.

Dut Pekmezi Uzmanlara Göre Sahurun Enerji Deposu Dut Pekmezi Uzmanlara Göre Sahurun Enerji Deposu

Dr Göy, otizm hastalığının belirtilerinin bebekliğin ilk 3 yılında bariz olarak ortaya çıktığını söyledi.

Göz teması kuramama, dönen cisimlere aşırı ilgi, sosyal ve iletişimsel güçlüklerin bu belirtiler arasında yer aldığını belirten Göy, “Dikkat eksikliği ve otizm birlikteliği aslında çok sık olup, hastaların yaklaşık yarısında beraber ortaya çıkmaktadır. Otizmdeki duyusal hassasiyetler de dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu belirtilerindendir.” dedi.

Göy, açıklamasına şöyle devam etti:

“Otizmli bireyler genelde ışığa, sese ve ani uyaranlara çok ani tepkiler verebilmektedir ve bu da hiperkaktivite ile otizmin belirtilerini arttırmaktadır. Bu sebepten dolayı, bu eş tanının gözden geçirilmesi ve iki gelişimsel bozukluğun beraber olması durumunda medikal tedavinin birlikte yapılması çok önem arz etmektedir. Otizmli bireylerin çocukluk çağında en önemli belirtilerinden bir tanesi aslında konuşma gecikmesidir. Konuşma gecikmesi hiçbir zaman hafife alınmamalı ve bu tarz konuşma gecikmesi olan çocuklar mutlaka bir ruh sağlığı hekimi tarafından muayene edilmelidir. Otizmli bireylerde erken tanı ve tedavi önemi büyüktür. Özellikle dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğuyla beraber öğrenim süreçleri, sosyal iletişimsel ve davranışsal problemler ilerleyen yaşlarda tedavi edilmediği taktirde ortaya çıkmaktadır

 Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu belirtileri arasında yerinde duramama, özellikle sıralı görevleri yerine getirememe, aşırı konuşma ve dürtüsellik davranışları önemli bir yer kaplamaktadır. Özellikle bunların aileler tarafından gözlemlenmesi, eğer kreşe gidiyorsa okul yönetmeliği tarafından raporlanması ve istediğimiz testlerle beraber değerlendirilmesi, bu iki bozukluğun birlikteliğinin tanınması ve tanı konmasında önemli bir yer tutmaktadır.

 Otizm spektrum bozukluğunun tanı ve tedavisinde ailelere büyük görevler düşmektedir. Özellikle otizm belirtisi gösterdiğini fark eden aileler, çocuklarını bir ruh sağlığı hastalıkları profesyoneline muayene ettirmelidir.

 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü’nde, hızlı adımlar ve büyük kalplerle hiperaktivite ve otizmin farkında olalım.”