Türkiye’nin, Suriye’deki üreticilere destek olmak için 3 yıl önce başlatılan koyun ihracatı uygulaması tam bir rant kapısına dönüştüğü ilddia edildi.
İddiayı ise gündeme Tarından Haber’den Sadettin İnan getirdi.
İddiaya göre Tarım Kredi Kooperatiflerine tanınan ihracat kotası, kapalı kapılar ardında sadece belli kişilere verilirken, körfez ülkelerine ihraç edilmesi gereken koyunların iç piyasada satıldığına dair görüntülerin ortaya çıkması, bu uygulamanın tamamen hedefinden saparak belirli kişilerin vurgun yaptığı bir alan haline geldiğini gösteriyor.
Gündeme gelen iddialarla ilgili Tarım Bakanlığı müfettişlerinin hiç bir inceleme başlatmaması da Suriye üzerinden koyun vurgununu daha da gizemli hale getiriyor.
Ortaya çıkan görüntülere göre, Türkiye üzerinden Suriye’den Körfez ülkelerine transit ihraç edilmesi gereken koyunlar Gaziantep ve Şanlıurfa’da hayvan pazarlarında satıldığı ortaya çıktı. 70-80 kiloğram ağırlığında olan İvesi ırkı koyunlar, körfez ülkelerinde rağbet görmediği için Türkiye’de satılırken, satılan koyunların yerine yeri 40-50 kilogram ağırlığında toklular alınarak bunlar körfez ülkelerine ihraç ediliyor.
Bu koyun ticaretini yapanlar çift taraflı vurgun yaparken, Türkiye’de satılan koyunlar ile, iç piyasadan alınan tokluların kulak küpelerinin nasıl değiştirildiği ise merak ediliyor.
Tarım Bakanlığının, tamamen mevzuatlara aykırı olmasına rağmen açık bir şekilde yapılan vurguna müdahale etmemesi dikkat çekerken, Tarım Kredi Kooperatiflerinin, Suriye’den Körfez ülkelerine transit koyun ihracat kotasını kimlere verdiği merak ediliyor.
Ortaya çıkan bu görüntüler üzerine bakalık Tarım Bakanlığı ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin kamuoyuna nasıl bir açıklama yapacağı merak ediliyor.
Bu görüntüler, Gaziantep hayvan pazarından çekildi. Görüntüdeki hayvanlar ivesi ırkı ve Suriye'den getirilen hayvanlar. Çünkü Suriye'de hayvanları tam kırkmıyorlar. Aslan gibi ön yeleyi bırakıyorlar. Suriye'den direk limana gitmesi gereken hayvanlar, Gaziantep'de hayvan pazarında satılıyor.