Kaliteli, kesintisiz ve kayıpsız enerji ilkeleri doğrultusunda Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan altı ilde elektrik dağıtım hizmeti veren Dicle Elektrik, kaçak elektrikle mücadele hedefi kapsamında “Kaçak Kullanıma Sıfır Tolerans Çalıştayı”na ev sahipliği yaptı. İstanbul Teknik, Yıldız Teknik, Karadeniz Teknik, Kadir Has, Bingöl, Sivas Cumhuriyet ve Diyarbakır Dicle üniversitelerinden bilim insanlarının katıldığı çalıştayda, yapay zeka destekli ileri teknolojiler ve sahadan edinilen deneyimlerle kaçak elektrik kullanımını önlemeye yönelik yenilikçi çözümler kapsamlı bir şekilde değerlendirildi.
3K bölgelerindeki kayıp kaçak oranı yüzde 16,5
Diyarbakır’da düzenlenen çalıştayda konuşan Dicle Elektrik Genel Müdür Yardımcısı Şeref Korhan, 2013 yılında başlayan özelleştirme sürecinden itibaren kaçak elektrikle mücadelede kaydedilen ilerlemeyi vurgulayarak, kayıp kaçak oranını yüzde 78’ten yüzde 42 seviyelerine indirdiklerini ve 2025 hedeflerinin yüzde 38’in altına inmek olduğunu belirtti.
“Kaliteli, kesintisiz ve kayıpsız” enerji olarak açıklanan 3K bölgelerinde bu oranın yüzde 16,5 seviyelerine kadar düştüğünü ifade eden Korhan, yapay zeka destekli analizlerin ve artırılan saha ekiplerinin bu başarılarda kritik bir rol oynadığını dile getirdi.
Ar-Ge projeleri ve inovatif çözümler
Çalıştayda, Dicle Elektrik’in kaçak elektrik kullanımına karşı geliştirdiği teknolojik çözümler ve sahadan edindiği deneyimler detaylı şekilde ele alındı.
Dile Elektrik Enerji Kayıpları ve OSOS Saha Operasyonları Müdürü Yusuf Berus’un “Kaçak Elektrik Kullanımının Boyutu, Etkileri ve Sahadan Vakalar”, Tarımsal Sulama ve 3M Müdürü Abdullatif Şen’in “Yasal ve Düzenleyici Çerçeve”, Müşteri Hizmetleri ve Tahakkuk Tahsilat Müdürü Mehmet Ayaz’ın “Dağıtım Firmasının Kaçak Elektriği Önleme Stratejileri” sunumları ilgiyle takip edildi.
Ayrıca, “Kaçak Elektriğin Önlenmesi İçin Yeni Yaklaşımlar ve İnovasyon” oturumunda İş Zekâsı Müdürü Veysi Veysel Eyyubi sunumuyla çalıştayda yer alırken Ar-Ge Uzmanı Elif Kavuş Demir, kaçak elektrikle mücadele için geliştirilen Ar-Ge projelerini katılımcılarla paylaştı.
Çalıştay, Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Aksöz’ün farklı bölgelerde kaçak kullanımın önlenmesine yönelik uygulamalar ve yapay zeka çözümlerini içeren sunumuyla sona erdi.