Şanlıurfa Balıklıgöl Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Uzm. Dr. Sevda Keleş Taşdüzen;     Tansiyon, kalbin her bir atımda damar duvarına yaptığı basınç anlamına gelir. Hipertansiyon (HT), bu basıncın artması durumudur. Diğer bir deyişle tekrarlayan ölçümlerde sistolik kan basıncı yani halk arasında büyük tansiyon diye bilinen değerin 140, diastolik kan basıncı yani küçük tansiyonun 90 ve üzeri ölçülmesi anlamına gelir.

HT kontrol altına alınmadığında ciddi problemlere yol açabildiği için ve toplumda sık görülen bir hastalık olması sebebiyle önemli bir halk sağlığı sorunudur. Tedavi edilmeyen HT, kalp yetmezliği, koroner arter hastalığı, inme, böbrek yetmezliği, damar hastalığı riskini ve bunlara bağlı ölüm riskini artırabilmektedir.

Hipertansiyonu, % 80-90 oranında esansiyel HT dediğimiz, nedeni tam olarak bilinmeyen, ikincil bir nedene bağlı olarak ortaya çıkmamış grup oluşturur. %10-20’lik kısmı ise sekonder HT denilen, altta yatan bir probleme ikincil gelişen HT grubudur ki bu grupta çoğunlukla aşırı hormon üretimi, tiroid hastalıkları, aort darlığı, böbrek hastalıkları gibi nedenler rol oynar.

Prof. Akif Altay: Kanserin Yayılımasında Kemik Dokusunun Rolü Büyük Prof. Akif Altay: Kanserin Yayılımasında Kemik Dokusunun Rolü Büyük

HT’yi erken tanımak ve tedavi etmek önemlidir. Bu sayede amacımız HT ye bağlı oluşacak kalp, böbrek, beyin ve damar hastalıklarının önüne geçmek ve bu hastalıklara bağlı gelişecek ölüm riskini en aza indirmektir. 

Tedavide öncelikli yaklaşım, hayat tarzı değişikliği dediğimiz önlemlerin alınmasıdır. Bunlar diyette tuz ve yağ tüketiminin azaltılması, sebze ve meyve tüketiminin arttırılması, kilo vermek, düzenli fiziksel aktivite, sigara ve alkol kullanımının azaltılması gibi önlemlerdir. Yaşam tarzı değişikliklerine rağmen kontrol altına alınamayan veya başvuruda tansiyon değerleri çok yüksek olan hastalarda ilaç tedavisi gündeme gelmektedir.

İlaç tedavisi hastanın yaşına ve mevcut hastalıklarına göre belirlenir. Kişiye özgüdür. Bazı hastalarda tansiyon kontrolü tek bir ilaçla yapılabilirken kimi hastada 2’li veya 3’lü tansiyon ilacı da başlanması gerekebilmektedir. Tüm bu bahsettiğimiz nedenlerden dolayı tansiyon ölçümlerinde yükseklik tespit eden hastalarımızın dâhiliye polikliniğimize başvurmalarını önerilmekteyiz.
 

Editör: Urfadasin Haber