Harran Üniversitesi Hastanesinde aynı günde katarakt ameliyatı olup taburcu olan üç hastanın sağlık durumu hakkında bilgi veren Göz Hastalıkları Dr. Öğr. Üyesi Lokman Balyen, “Bu üç hastamızın ortak özelliği daha önce bir gözünde farklı zamanlarda ve farklı merkezlerde geçirdikleri başarısız katarakt ameliyatından sonra diğer gözlerindeki katarakt hastalığını korku ve endişe nedeniyle ameliyatlarını ertelemişlerdir. Her üç hastamızın gözü muayene edildi ve göz testleri yapıldı. Salih Artıkboğa, Mustafa Kolbüken'nin sol gözü ve Hedi Üldez'in ise sağ gözünde katarakt tespit edildi. Hastalarımız diyabet, hipertansiyon ve diğer sistemik hastalıklar açısından araştırıldı. Hastalarımızdan Salih Artıkboğa ve Hedi Üldez sol gözüne FAKO ve göz içi lens implantasyonu yapıldı. Bir başka hastamız olan Mustafa Kolbüken ise diğer iki hastamız gibi daha önce dış merkezde sağ gözden katarakt operasyonu geçirmişti ve maalesef ameliyatı başarılı geçmeyen hasta yıllarca sol gözündeki katarakt ameliyatını ertelemişti. Hatta 2 ay önce görme problemleri nedeniyle hastamız bacağını bile kırdırmıştı. Bu hastamıza da FAKO ve göz içi lens implantasyon operasyonu başarılı bir şekilde gerçekleştirdik. Ameliyat öncesi her üç hastamıza da korku ve kaygı vardı. Doğrusunu söylemek gerekirse daha önce başarısız ameliyatlar nedeniyle her üç hasta da tek gözlüydü ve katarakttan dolayı görme keskinlikleri çok düşüktü. Açıkçası hikâyeyi bir bütün olarak değerlendirdiğimizde hem hastalar hem de cerrah açısından kolay bir durum değildi. Ancak hastalarımıza gerekli psikolojik desteği vererek ameliyata ikna ettik. Allah'a şükürler olsun ki, aynı günde her üç hastamıza FAKO ve göz içi lens implantasyon ameliyatını komplikasyonsuz bir şekilde gerçekleştirdik. Hakikaten vicdani, ahlaki ve insani olarak ekipçe sorumluluk alarak hastalarımızın ameliyatlarını komplikasyonsuz bir şekilde gerçekleştirdik. Her üç hastamızın ameliyat sonrası görme keskinliği neredeyse yüzde yüze yakındı. Bu şekilde 3 hastamızın dünyalarını aydınlatarak taburcu edip hem göz sağlığında hem de yaşam kalitesinde artış gerçekleştirdik” dedi.
Dünya standartlarına göre kaliteli, güvenli ve hasta odaklı hizmet verdiklerini belirten Dr. Balyen, “Klinik olarak dünya standartlarında kaliteli ve güvenli hizmet vermek, ayrıca maksimum teknolojiden faydalanarak hastalarımıza şifa vermek ve dolayısıyla yaşam kalitelerini yükseltmeyi hedefliyoruz, dedi. Bizlere bu imkanları sağlayan Rektörümüz Mehmet Tahir Güllüoğlu başta olmak üzere Başhekimimiz Dr. İdris Kırhan ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” İfadelerini kullandı.
Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. İdris Kırhan, hastanede ilk hedeflerinin hastaneye tedavi için başvuran hastaların sağlığını düzeltip yaşam kalitesinin artışına katkı sunmak olduğunu ifade ederek, “Görme bozukluğu yaşayan vatandaşlarımız günlük yaşamda zorlandıkları için tabii ki yaşam kalitelerinde ve ruhsal durumlarında düşüş yaşanıyor. Ancak Göz Hastalıkları Anabilim Dalımızda gerçekleştirilen başarılı ve riskli katarakt operasyonları ile hastalarımızın sağlığına kavuştuklarını görüyoruz. Bu şekilde hastanemizi bir referans hastanesi konumuna getirmeyi hedefliyoruz. Bu hastaların sadece göz sağlığı değil psikolojik ve zihinsel olarak da iyileşme sürecine girdiklerini görüyoruz ve mutlu oluyoruz. Bu anlamda bize desteğini esirgemeyen Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Tahir Güllüoğlu, Göz Hastalıkları Anabilim Dalındaki kıymetli hocalarımıza, hekimlerimize ve personelimize teşekkür ediyorum. Herkese sağlıklı günler diliyorum” diye konuştu.
Katarak Nedir?
Katarakt, göz merceğinin (lens) opaklaşmasıdır. Temelde ışık kornea, gözbebeği ve lensten geçerek retinaya düşer. Işığın düzgün bir şekilde retinaya odaklanması için saydam bir lense ihtiyaç vardır. İşte lensin bulutlanmasına katarakt adı verilir.