Rengiyle, tadıyla ve aromasıyla beğenilen, sönmüş volkanik dağın eteğinde ekilen Karacadağ pirincin hasat zamanı başladı.
Bazalt taşlarla kaplı araziye biçerdöverler giremediği için pirincin hasadı orakla yapılıyor.
Normalde çeltiklerin sulak arazilerde yetiştiğini söyleyen üreticiler Karacağ bölgesinde durumun farklı olduğunu söylüyor. Pirinç minerallerini su olmadığı için Karacağ'ın taşlarından alıyor.
Tarım işçileri, taşların arasında ve güneşin altında büyük bir özenle başakları orakla biçiyor. Oldukça zahmetli olan pirincin hasat işlemi bunlarla sınırlı değil. Çeltikler boş araziye seriliyor ve 4 gün boyunca güneşin altında kuruması için bekletiliyor. Karacadağ pirinci zahmetli yolculuğunun ardından sofralara ulaşıyor.
Bu arada Eylül 2023 başlarında Şanlıurfa’da ilk kez düzenlenen 1. Uluslararası Kültür ve Turizm Buluşmalarına katılan Dr.Ender Saraç, "Şunu söyleyeyim çok tembel kalmışsınız. Siverek Karacadağ pirincini Diyarbakır’a kaptırmışsınız.Ben bu pirincin Siverek'e ait olduğunu bu etkinlikte öğrendim. Patentini Diyarbakıra kaptırmışsınız.Ben sadece Karacadağ pirinci yiyorum.Nişasta oranı daha düşük. Dolmayı bile bununla yaptırırım.10 yıldır 15 yıldır bunu tüketiyorum.Ama biz hep Diyarbakır princi olarak biliyoruz.Bu etkkinlik Urfa için bir uyanış oldu." ifadelerini kullanmıştı.