SAĞLIK

Kanser Tarama Merkezleri Urfa’da Nasıl Çalışıyor

Abone Ol

“BÖYLE KANSER TARAMASI YAPILIYORSA VAY HALİMİZE” 

Kanser taraması yapmak isteyen bir erkek vatandaş Mehmet Akif İnan Eğitim Araştırma Hastanesine gittiği şöyle anlatı; “Gittim kanser taraması yaptırmak istiyorum dedim.

Bana ‘Kadınlarda tarama 3-4 şekilde oluyor ama erkeklerde sadece büyük abdest ile yapılıyor. Onu da biz değil size yapıyorsunuz. Vereceğimiz bu aletle size izah ettiğimiz şekilde yapacaksınız. Cihaz da T harfine mi yoksa C harfine mi ölçümünüz gelmiş onu bize telefon ile iletmeniz gerekiyor.” dediler

Ben de verdikleri aleti aldım testimi evde yaptım. Kıse süre içinde hemen dönüş yapmama gerektiğini de söyledikleri için test sonrası bana verdikleri telefonu aradım. Ama telefona bakan olmadı. Gün boyu ertesi gün kimse vermedi. Sonra KATEM’e kendim gittim sonucu söyledim. Telefonla aradığımı ve telefona kimse bakmadı dedim. Bana telefonun birkaç gün arızalı olduğunu söylediler. Şimdi KATEM’ler de böyle tarama yapılıyorsa vay halimize. “

Şanlıurfa Sağlık İl Müdürlüğü bugün yaptığı yazılı basın açıklamasında Halk sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Ögr. Üyesi Abdullah Solmaz şunları söyledi; 
Vatandaşlarımızın ücretsiz olarak kanserden korunmaları ve kendilerine uygun taramaları yaptırmaları için;

İlçe Sağlık Müdürlüklerimize bağlı Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerimize (KETEM), Sağlıklı Hayat Merkezlerimize (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezlerimize bekliyoruz. Merkezlerimizde ülkemizde yürütülen Ulusal Kanser Tarama programları kapsamındaki Meme Kanseri (40-69 yaş arası kadınlarımız), Rahim Ağzı Kanseri (30-65 yaş arası kadınlarımız) ve Kalın Bağırsak Kanseri Taramaları (50-70 arası kadın ve erkeklerimiz) yapılmaktadır.”

“Kanserden Korkma Geç kalmaktan kork”

Halk sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Solmaz; Kanser farkındalık çalışmalarımız sadece taramalarla sınırlı kalmamış, halka yönelik yapılan bilgilendirme çalışmaları çerçevesinde vatandaşlarımıza kanser ve kanser taramaları hakkında bilgi verilmiş, Mobil Kanser Tarama araçlarımızla merkeze uzak noktalarda bulunan vatandaşlarımıza taramalar yerinde yapılmıştır.

Özellikle il ve ilçe merkezine uzak yerlerde yaşayan vatandaşlarımızın kanser tarama hizmetlerinden mahrum kalmamaları için planlanan Mobil Kanser Tarama çalışmasından faydalanmak isteyen vatandaşlarımızın bir telefonla Aile Hekimlerimize, İlçe Sağlık Müdürlerimize ve İl Sağlık Müdürlüğü Kanser Birimlerimize ulaşarak, evlerine en yakın yerde taramalarını yaptırabilirler.

Sağlık tesislerimizde 2023 yılında da 2022 yılından daha fazla vatandaşlarımıza ulaşmayı hedeflemekteyiz. Şanlıurfalı vatandaşları kanser taramalarına bekliyoruz.30 yaş üstü bayanlarımızı Serviks kanseri açısından. 40 yaş üstü tüm bayanlarımızı meme kanseri açısından ve 50 yaş üstü hem bayan hem erkeklerimizi kolon kanseri dediğimiz bağırsak kanseri taramaları amacıyla hem il merkezinde hem de ilçelerimizde bulunan kanser tarama merkezlerimize bekliyoruz.

Kanserden korkma geç kalmaktan kork. Erken teşhis hayat kurtarır diyoruz ve 2023 yılında maksimum sayıdaki vatandaşımızı ücretsiz olarak bunu özellikle söylemek istiyorum ücretsiz olarak tüm sağlık tesislerimizde bekliyoruz ve kanser taramalarını gerçekleştirmelerini istiyoruz” dedi.