Ayak sağlığı, doğduğumuz andan itibaren yaşlılığa kadar her dönemde çok önemlidir. Podoloji bölümü ayak sağlığının korunmasında ve hastalıkların erken teşhisinde çok önemli rol oynamaktadır. Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Podoloji Uzmanı Fadile Akkaş, ayak sağlığı sorunları ile ilgili koruyucu ve önleyici tedaviler konusunda bilgi verdi.
Podoloji bölümünde batık tırnak, nasır, tırnak mantarı, diyabetik ayak ve sigil tedavilerinin uygulandığını ifade eden Fadile Akkaş, Dahiliye, Ortopedi ve Cildiye polikliniklerindeki uzman hekimler tarafından ayağın her yönden değerlendirmesinin yapılması için yönlendirilen hastalara hizmet verdiklerini belirterek şunları söyledi; “Batık tırnak tedavisinde ameliyat gerektirmeden sadece batan tırnağı alarak, tırnağa uygun tel takıp tedaviyi sonlandırıyoruz. Aynı gün işlemi yapıyoruz. İşlemimiz ağrısız ve sızısız bir şekilde gerçekleştiği için hastalar buradan çıktıktan sonra rutin işlerine geri dönebiliyor.”
Tırnak mantarı şikayetiyle gelen hastalarda mantarın seviyesi ve tırnağın yapısına göre mekanik temizlik yapıldığını belirten Akkaş, bu yöntemle yapılan tedavi sonrası, arkadan gelen tırnak sağlıklı bir şekilde çıkıyor dedi.
Diyabet hastalarında ve dolaşım bozuklukları olan hastalarda da ayak sağlığının önemli olduğunu vurgulayan Akkaş, Diyabetli hastalarda önceliklerinin hastayı biliçlendirmek olduğunu ifade etti.
Podoloji bölümü hangi tedavileri uygular?
Medikal ayak bakımı,
Tırnak batmalarında podolojik yaklaşım,
Çatlak topuk bakımı,
Deforme tırnak bakımı,
Diyabetik ayak bakımı,
Ayak duyu ve mobilizasyon testleri,
Mantarlı tırnak mekanik temizliği,
Nasır bakımı,
Ortoniksi uygulamaları,
Ayak bası analizleri.
Kimler podoloğa gitmeli?
Tırnak mantarı olan kişiler, tırnakları normalden daha fazla kalın olan kişiler, tırnak renginde sarı ya da beyaz renk değişikliği olan kişiler, tırnaklarının şeklinde değişiklik olan kişiler, tırnaklarından kötü koku gelen kişiler podoloğa başvuru yapılabilir. Eğer diyabet ya da dolaşım bozukluğu var ise enfeksiyon kapılmaması için de başvuru yapılması gereklidir.
Tırnak batması durumunun ilk evresinde, tırnak kenarlarının kızarık ve hafif ödem olması durumunda danışılması gerekir. İkinci evre olarak parmakların giderek daha da şişmesi, ağrı ve akıntı durumu var ise enfeksiyonun gelişme ihtimaline karşı mutlaka podoloğa başvurulmalıdır.
Gebelikte hormonel değişimler neticesinde kilo alımı ile beraber ayaklara binen yükte de baskı artar. Bu durumda tırnak batmaları ve nasırlar ortaya çıkabilir. Bu tip durumlarda da yine bir podoloğa başvurulması yerinde olacaktır.
Tekrarlanan ve sürekli sürtünme, vücut ağırlığında artış, kemik çıkıntıları, uygunsuz ayakkabı ve çorap seçimi, kalıtımsal bozukluklar ve baskıdan dolayı da nasırlar oluşabilir. Bu durumlarda da podoloğa gidilmesi önerilir.