SAĞLIK

Aç karnına yenen şeftali ecza deposu gibi!

Çekirdekli meyve ailesinin üyelerinden olan şeftali genellikle ılıman bölgelerde yetişir. Anavatanı Çin olarak bilinen şeftali, içerdiği vitaminlerle tam bir bağırsak dostu. Lezzetli olmasının yanı sıra içeriğinde sağlığa faydalı antioksidanlar, mineraller bulunan şeftali en faydalı yaz meyvelerinde ilk sıralarda yer alır. Şeftaliden alınacak verimi en yüksek seviyeye çıkaracak teknik ise onu aç karnına yemekte gizli. İşte aç karnına yenilen şeftalinin mucizevi etkileri.

Abone Ol

VİTAMİN DEPOSU

Şeftali yaklaşık 8 bin yıl önce, kayısı, erik, nektarin ve kiraz gibi çekirdekli ailenin üyesi olarak ortaya çıkmıştır. Lif, protein, vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan şeftali, çeşitli problemlere iyi gelmesinin yanı sıra kalp sağlığı için de fazlasıyla önemlidir. Şeftali, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde de oldukça kıymetlidir.

DOĞRU TÜKETİM, DAHA ÇOK ETKİ

Şeftali bazen serin yaz kahvaltılarımıza, bazen ara öğünlerimize, bazen de canımız meyve istediğinde beslenmemize eşlik eder. Bu lezzetli besini aç karnına tüketmek ise şifasına şifa katıyor. Örneğin şeftali C vitamini açısından zengin bir meyvedir. Bu vitaminin ise emilimi aç karnına daha kolay yapılır. C vitamini ise bağışıklık sistemini güçlendirir. Hastalıklarla savaşmamızda yardımcı olur.

BAĞIRSAK SAĞLIĞINI KORUR

Şeftaliyi aç karnına yemek bir dizi faydayı da beraberinde getirir. Düşük kalorilere sahip olan bu besin, vitamin, mineral, lif, açısından zengin olduğu için sindirim sistemi üzerine de olumlu etkileri vardır. Şeftalide bulunan lif bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlığın önlenmesine yardım eder. Bunun yanı sıra şeftali, bağırsaklarda bulunan faydalı bakterileri besleyen prebiyotiklere de sahiptir.

ANTİOKSİDAN KAYNAĞI

Tam bir antioksidan kaynağı olan şeftaliyi aç karnına tüketmek, bu antioksidanların vücut tarafından daha hızlı ve etkili şekilde kullanılmasını sağlar. Ayrıca su içeriği de zengin olan şeftali, aç karnını tüketildiğinde vücudun nemlendirilmesine fayda sağlayarak cildin sağlıklı kalmasına katkıda bulunur.

DEMİR KAYNAĞI

Orta boy bir şeftalide 0,3 mg demir bulunur. Bu demir içeriği diğer meyvelere nazaran daha yüksektir. Vücudun demir ihtiyacının karşılanmasına destek olunması, demir seviyelerinin iyileştirilmesine fayda sağlar ve kansızlığın önüne geçer. Kansızlığın giderilmesi ise halsizliğin, uykusuzluğun, dikkat dağınıklığının önüne geçer.

DOLU DOLU POTASYUM

Şeftali, içerisinde bol miktarda potasyum barındırır. Tansiyon dengelemede faydası olan potasyum aç karnına yendiğinde etkisini artırır. Aç karnına yenilen şeftali de potasyum emilimi çok daha kolay olur. Bu sayede kalp hastalıkları da önlenmiş olur.

SAYESİNDE BÖBREKLER İYİ ÇALIŞIR

Aç karnına yenilen şeftalinin böbrekler üzerine faydası bulunur. Aç karnına yenilen şeftali böbreklerin çok daha iyi çalışmasını sağlar. Şeftali tam bir idrar söktürücüdür. Vücuttaki toksinleri atımına yardımcı olur. Kandaki zararlı bakterilerin temizlenmesine yardımcı olan şeftali diş sağlığı üzerine de oldukça etkilidir.

A VİTAMİNİ KAYNAĞI

Şeftali, günlük A vitamini ihtiyacının yüzde 6’sını, C vitamini ihtiyacının ise yüzde 15’ini karşılar. Şeftali de yüzde 2 oranında ise K ve E vitamini, fosfor, bakır, çinko bulunur. 147 gram olan bir orta boy şeftalini besin değerleri de şu şekilde sıralanabilir: 50 kalori, 0,5 gram yağ, 0 gram kolesterol ve sodyum, 15 gram karbonhidrat, 13 gram şeker, 2 gram lif, 1 gram protein bulunur.