Ortadoğu’nun en eski dini inançlarından biri olan Ezidilerin  bayramına Viranşehir Kaymakam Kemal Ülkü, Cumhuriyet Başsavcısı Enes Serdar Aydoğan ile kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı.

Bütün Ezidi vatandaşların bayramlarını kutlayan Kaymakam Ülkü, "Din, dil, ırk ayrımı yapmadan, şanlı al bayrağımızın altında huzur ve güven içerisinde, ayrımcılığa tabi tutulmadan, birlikte refah içinde yaşamanın mutluluğunu yaşıyoruz." ifadelerini kullandı.

Vatandaşlardan Hadi Yüksel ise bu anlamlı günde kendilerini yalnız bırakmayan ve bayramlarını kutlayan Kaymakam Ülkü ve beraberindekilere teşekkür etti.

Ezidiler kimdir?

Bu arada çoğu Viranşehir Burç Köyünde doğan Ezidilerin bir kısmı yıllar önce Almanya’ya göç etti. 

Öte yandan Yarasan, Mitras ve Zerdüştlük ile benzerlik gösteren Ezidilik’e inananlar, din adamlarının telaffuz ettikleri şekliyle "Yezidi", "İzidi" veya "Ezdi" şeklinde de isimlendiriliyor.

Ezidi nüfusu en fazla Irak’ta bulunuyor; Ermenistan, Gürcistan, İran, Suriye ve Türkiye’de de yaşıyorlar.

Şanlıurfa’da Umreye Gidenlerin Mukaddes Yolculuğu Şanlıurfa’da Umreye Gidenlerin Mukaddes Yolculuğu

Dünya genelinde sayılarının 800 bin ile bir milyon arasında olduğu tahmin edilen Ezidiler, birçok Avrupa ülkesine de göç etmiş durumda.

Ezidiler, Müslümanlar arasındaki “şeytana tapma” söylentisi nedeniyle tarih boyunca baskılara maruz kaldıklarını savunuyor ve bugüne kadar yaşadıkları katliamların sayısını 72 olarak kabul ediyor.

IŞİD’in 3 Ağustos 2014’te Sincar’da düzenlediği ve binlerce Ezidi’nin öldüğü saldırı 73. Ferman (ölüm fermanı) olarak adlandırılıyor.

Türkiye’de ise Ezidiler en çok Viranşehir'de yaşıyor. Burç, Oğlakçı, Bozca ve Kerme köylerinde yaşayan Ezidiler’in nüfusu tahminen 450. Ancak bazı mevsimlerde bu sayı 3 bine kadar çıkıyor.

Editör: Urfadasin Haber