Şanlıurfa’da eğitim standartlarının yükseltilmesi için var güçleriyle çalışacaklarının altını çizen Vali Şıldak, kentte yeni bir projeyi hayata geçireceklerini söyledi. Daha önce Burdur ve Balıkesir’de uygulanan; Başarıyı İzleme ve Geliştirme Projesi (BİGEP)’le kentte eğitim kalitesine yeni bir parantez açacaklarını belirten Vali Şıldak, bu projede başarılı olanları ödüllendireceklerini ifade etti.
Valilik konferans salonunda eğitimden sorumlu Vali Yardımcısı Ahmet Fatih Sungur, 13 ilçe Kaymakamı, İl Milli Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcıları, şube müdürleri ve İlçe Milli Eğitim Müdürleriyle bir araya gelen Vali Şıldak, çok çalışacaklarını, Şanlıurfa’da eğitim seferberliği ilan ettiğini ve 24 saat eğitim için görev yapacaklarını vurguladı.
Toplantıda bir konuşma yapan Vali Şıldak, “İnşallah her ay bir araya geleceğiz, her ay farklı bir ilçemizde toplanacağız, ilçe müdürlerimizi oraya davet edeceğiz. Ben bu çalışmaları Burdur ve Balıkesir illerinde yaptım, yani çalışmaların 5 yıllık mazisi var, onun bir tecrübesi ve birikimi de oluştu. Yaklaşık 2 buçuk ay bir süre içerisinde burada gözlem yaptık, dinledik, her kesimle iletişim kurduk. Gördük ki Şanlıurfa’da eğitimde rakamlar devasa rakamlar. 750 bin öğrenci, 30 binin üzerinde öğretmen, 22 binin üzerinde derslik, 2 bin 546 okul rakamlarını telaffuz ettiğiniz zaman onlarca ilin toplamına denk gelen eğitim sayılarıdır bunlar. Dolayısıyla eğitim alanında yönetici olarak görev yapmak, bu süreci doğru yönetmek eksiklerini gidermek bir hayli zor. Birikmiş sorunlarımız var, bu sorunların temelinde hızlı nüfus artışı yatıyor. 25 binin üzerinde öğrenci kitlesi her yıl okullara katılıyor, yani her yıl neredeyse bir ilçe nüfusu kadar ilave bir yükle karşı karşıya kalıyoruz. Demek ki sürekli bizim dinamik şekilde yatırımlarımızı devam ettirmemiz, okul ve derslik yönünden, diğer tamamlayıcı binalar yönünden pansiyon gibi spor salonu gibi yemekhane gibi sürekli üretmemiz lazım, yatırım yapmamız lazım.” dedi.
“Eğitimde Yeni Dönem Başlıyor”
Şanlıurfa’da eğitimde yeni dönemin başladığını anımsatan Vali Şıldak, “Bu dönemi biz bütüncül olarak görüyoruz. Bir defa temel sorunlarımızın tespiti noktasında hemfikir olduğumuz konu şu ki okul ihtiyacımız var. Ben de ilk göreve başladığım andan itibaren süreci takip ettim ve başlamış olan 55 yatırımımıza inşallah burada da görüldüğü gibi 95 okulumuzu daha ekleyerek, 150 okulumuzun başlatılmasını, yıl sonundan önce inşasına başlanması sürecini güzel bir şekilde yürütüyoruz.” diye söyledi.
“2024 Yılı Yatırımlar Konusunda Dönüm Noktası Olacak”
2024 yılıyla birlikte Şanlıurfa’da okul ihtiyacının büyük bir çoğunluğunun giderileceğini anımsatan Vali Şıldak, “Yatırım teklifleri konusunda bu ay içerisinde Millî Eğitim Bakanlığımıza bizzat bunları götürüp teslim edeceğiz ve takibini yapacağız. 171 okul şu haliyle bile kalsa dahi güzel bir rakam ve bunun ben çok büyük bölümünün yine 2024’de kabul göreceğini ve başlanacağını düşünüyorum. 2024 yılında biz en azından 100 okul daha yaparsak inanın yüzde 70 gibi bir oranla açıklarımızı kapatmış olacağız.” diye hatırlattı.
Ayrıca, Şanlıurfa’da mevsimlik tarım işçiliğiyle birlikte eğitimde devamsızlık sorunu olduğunu da gözlemlediklerini belirten Vali Şıldak, aileleri bu konuda duyarlı olmaya davet etti.
“Bizzat Denetlememiz Gerekiyor”
Kentte devam eden eğitim yatırımlarını bizzat denetlediğini ve ilçe kaymakamları ile ilçe milli eğitim müdürlerine kendilerinin de ayda en az bir kez denetlemeleri gerektiğini ifade eden Vali Şıldak, “Biz devam eden ve başlayan bütün yatırımları yerinde görmesini ve en az ayda bir kez bizzat kaymakamlarımız tarafından ayda iki kez de ilçe müdürlerimiz tarafından denetlenmesini incelenmesini istiyoruz. Gidemediğiniz, göremediğiniz, denetlemediğiniz bir işe vakıf olamazsınız, hakimiyet sağlayamazsınız. Oraların denetimini sadece teknik elemanlara, kontrol teşkilatına bırakmayın. Bunlar bizim milli servetimiz, kamu kaynağıyla yapılan işler. İşin doğru ve hızlı gitmesi, kalitesi noktasında sürekli işin üzerinde olalım, özellikle istirham ediyorum. Bütün yatırımların, sadece eğitimle ilgili değil, ilçelerimizde sürdürülen bütün inşa-i faaliyetlerin takipçisi olalım, aksayan hususları gecikmeksizin derhal bizlere intikal ettirin.” diye konuştu.
Şanlıurfa’da pansiyon doluluk oranlarının çok düşük olduğunu da hatırlatan Vali Şıldak, önümüzdeki eğitim-öğretim yılında hedeflerinin yüzde 100 doluluk oranı olduğunu belirtip, bu konuda velilerin ikna edilmesi için şartların iyi anlatılması gerektiğini kaydetti.
“Yavrularımız Bizlere Emanet”
Taşıma sistemiyle eğitim gören öğrencilerin kendilerine emanet olduğunun altını çizen Vali Şıldak, “Taşımalı sistemde de herhangi bir aksaklık yaşanmadan gerek yemek hizmeti gerekse ulaşım hizmetlerinin sağlıklı olarak sürdürülmesi önemli. Mevcut şartları en iyi şekilde değerlendirerek, konunun takipçisi olarak gerek güvenlik birimlerimizle gerek milli eğitim müdürlüklerimizle bu işi yakından takip etmemiz lazım. Taşımalı eğitimde ailelerin bize teslim ettiği her çocuğumuzun iyi beslenmesi, sağlıklı ve güvenli şekilde okullara ulaşması, ardından tekrar ailelerine kavuşması büyük ehemmiyet taşıyor.” ifadelerini kullandı.
“Özel Eğitimin Üzerinde Özellikle Durulması Gerekiyor”
Toplantıda özel eğitim konusuna ayrı bir parantez açan Vali Şıldak, özel eğitime hassasiyetle yaklaştıklarını ve özellikle üzerinde durulması gereken bir konu olduğunu vurguladı.
Vali Şıldak, “Özel eğitim kurumlarımız ilimizde bir hayli yaygın, bazı okullarımızda da özel sınıflarımız var. Bu çocuklarımızın ihtiyacı normal öğrencilerden çok daha fazla ve takdir ederseniz ki belli eksikliklerle, bireysel olarak baş edilmesi güç zorluklarla karşı karşıya kalan özel çocuklarımız ve ailelerinin her zaman el üstünde tutulması gerekiyor. Bunlara yönelik de bütün eğitim faaliyetlerinin çok iyi idare edilmesi, gözetim altında bulundurulması gereken bir alanı oluşturuyorlar. İlimizde ihtiyacı olup da özel eğitim okullarına ve kaynaştırma öğrencisi olarak ihtiyaç duyup da dışarıda bırakılan olmaması lazım. Olursa bunun vebali boynumuza, bir öğrencimiz bile hiçbir ilçemizde bu imkândan yoksun bırakılmamalıdır.” diye ifade etti.
“Şanlıurfa’da Eğitimden Daha Önemli Bir Şey Yok”
Her yıl eğitim-öğretim sistemine dahil olan yaklaşık 25 bin öğrenciyle birlikte Şanlıurfa’da eğitimden daha önemli bir konunun olmadığının altını çizen Vali Şıldak, “Eğitim birinci önceliğimiz, çünkü Şanlıurfa’da eğitimden daha önemli bir konu yok çünkü nüfusumuzun üçte biri öğrencilerden oluşuyor. 750 bin öğrenci, üniversite öğrencilerimizi de koyarsak 800 bine ulaşan bir rakamdan söz ediyoruz ki bu devasa bir büyüklük ve nüfus artışıyla her yıl 20-30 bin yeni katılan yeni bir büyüklük var. Belki de 10 yıl sonra bir milyonu geçmiş olacağız. Eğer bu nesli kaybedersek, eksik olurlarsa günü yakalayamazlarsa, modern dünyaya ayak uyduramazlarsa, bilgili ve donanımlı olarak o okullardan mezun olamazlarsa her birimizin bunda vebali ve payı var olacaktır.” dedi.
Memleket ve Türkiye sevdalısı nesillerin yetişebilmesi için olumlu düşünüp bu konuda var güçleriyle çalışacaklarını kaydeden Vali Şıldak, “Çocuklarımızı ne kadar iyi yetiştirip, emek verip, güçlü bir şekilde topluma kazandırabilirsek, iyi insanlar, iyi vatandaşlar, değerlerine saygılı, devletimize, milletimize bağlı, sadakatle sarılan, Türkiye sevdalısı insanlar olarak yetiştirebilirsek bunun da ecri mükafatı büyüktür. Dolayısıyla eğitime böyle bakıyoruz. Eğitime insan odaklı bakıyorum, o yüzden de insana dokunmak adına böyle bir çatı projeyi Burdur ve Balıkesir illerinde uyguladık. Çalışmanın ismi Başarı İzleme Ve Geliştirme Projesi, kısa adıyla BİGEP. İşin esrarı insanı hedef alması, insana dokunması, herkesin farkına varacağı şekilde kendini hissettiren bir birliktelik ruhu oluşturması, bir yol haritasıdır. Millî Eğitim Bakanlığının bütün mevzuatına ve politikalarına uygun tamamen yerel dinamiklerle, yerel güçle hayata geçirilen Ankara’dan bir kaynak kullanmayan, kendi insanımızın kendini motive etmesi ve ilin tamamında bu farkındalığın oluşmasını hedefleyen çatı bir çalışma ve proje diyebiliriz.” şeklinde konuştu.
“Başarılı Olanları Ödüllendireceğiz”
Başarı İzleme ve Geliştirme Projesi (BİGEP) projesiyle birlikte Şanlıurfa’da eğitim anlamında başarı gösteren öğrenci, öğretmen ve idarecileri ödüllendireceklerinin altını çizen Vali Şıldak, “İnsan faktöründen kast ettiğimiz öğretmenlerimiz, idarecilerimiz ve öğrencilerimiz tabi ki de velilerimiz, bütün bunlara şunu diyoruz. Gelin hep beraber üzerimize düşeni yapalım, elimizden geleni değil, elimizden gelenin fazlasını yapalım. Eğitim için daha çok gayret ve çaba gösterelim. Herkes aynı hedefe yönelince, herkes aynı amaç için çaba gösterince güç birliği oluşuyor ve uygulama birliği oluşuyor. En ücra bir köyümüzün okulunda ve en modern bir ilçemizin okulunda aynı uygulama, aynı hedef, aynı amaç birliği ve uygulama birliği oluşuyor. Çalışmanın temel dürtüsü motivasyon oluşturmaktır ve bu konuda iyi olanları, fark oluşturanları motive edeceğiz, cesaretlendireceğiz ve ödüllendireceğiz. Hedefimiz; enerji oluşturma, ödüllendirme, takip, izleme ve bütün bunlardan doğan bir sinerji, bütün ile dalga dalga yayılacak bir motivasyonu zinciri, oluşturmaktır.” diye belirtti.
Son olarak Şanlıurfa’da eğitim sektörünü sarsacaklarını özellikle ifade eden Vali Şıldak, “Herkes çok çalışacak. Buna ihtiyaç var, bunu bu kadro yapacak. Hep birlikte çok çalışacağız. Şanlıurfa’da 24 saat çalışacağız, eğitim alanında Şanlıurfa’nın iyi örnekler vermesi lazım. Çok güzel ve başarılı okullarımız var, bunları ön plana çıkaracağız. Bir yerde iyi uygulama örneği varsa bunu ön plana çıkarıp takdir edeceğiz ve öveceğiz.” diye konuşmasına son verdi.
Geniş katılımla gerçekleştirilen toplantı, İl Milli Eğitim Müdürlüğünün mevcut durum değerlendirmesi yaptığı sunumun ardından katılımcıların görüş ve önerilerinin değerlendirilmesiyle sona erdi.