GAP Tarımsal Araştırmalar Eğitim Merkezi'nde gerçekleşen toplantıya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Tarım ve Orman bakanı İbrahim Yumaklı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek katıldı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ev sahipliğindeki toplantıda, Yılmaz ve 6 bakan GAP Eylem Planı hakkında konuşmalar yaptı.
Yılmaz, konuşmasında "Yeni GAP Eylem Planı ile bölgenin gelecek vizyonunu, daha gelişmiş bir bölge inşası için, yeni bir ufuk olarak görüyoruz." dedi.
Yılmaz, GAP Eylem Planı’nın bölgeye yönelik kapsamlı bir kalkınma programı sunduğunu belirtti. Sulama projelerinin tamamlanması, akıllı tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması, turizm odaklı büyüme ve yatırım ortamının iyileştirilmesi gibi hedeflerin altını çizdi.
“2003-2024 yılları arasında GAP bölgesine güncel fiyatlarla yaklaşık 1 trilyon 40 milyar lira kamu yatırımı yapıldı. Bu yatırımlar, bölgenin ekonomik ve sosyal yapısında dönüşüm sağlayacak projelerdir,” diyen Yılmaz, GAP'ın yalnızca tarımsal değil, sanayi ve turizm gibi farklı sektörlerde de etkisini hissettirdiğini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Suriye'deki yeniden yapılanma sürecine de değinerek, “Suriye’de uygun ortamın oluşması, Suriyelilerin dönüşüne olanak sağlayacak. Ayrıca, Güneydoğu Anadolu'da yeni ticari ilişkilerin gelişmesine de katkı sunacak. Bu süreç, bölgenin ekonomik canlılığını artıracak bir fırsat olacaktır,” diye konuştu.
Yılmaz, konuşmasında Şanlıurfa’nın sanayiye dayalı büyümesinin yanı sıra turizm ve tarım potansiyelinin de daha fazla değerlendirileceğini belirtti. “Şanlıurfa, gelecekte çok daha güçlü bir ekonomik profile sahip olacak,” diyen Yılmaz, bölgenin yerli ve yabancı yatırımcılar için cazip bir merkez haline geldiğini söyledi.