Kuruyemiş ve baklavalık kırmızı kabuklu fıstık hasadı 600 - 700 yıllık fıstık ağaçlarının olduğu Şanlıurfa’nın Karaköprü ilçesine bağlı Esemkulu köyünde başladı.Esemkulunun en yaşlı fıstık ağacı ise yörede ayakkabıcı topal Bahri olarak bilinen köylüye ait olduğu belirtiliyor.
Ancak üreticiler dertli. Esemkulu Köyü’nde fıstık üreticisi Aslan Çoban yaptığı açıklamada “Esemkulu köyünde fıstık üreticisiyim, maliyetler çok arttı özellikle gübre de mazotta ve işçilik maliyetleri çok arttı bundan dolayı da zor durumdayız fıstık fiyatlarının düşmesi ile birlikte ürünümüzü satamıyor ve beklentimizi karşılayamıyor bu konuda Devletimizden yardım bekliyoruz “ dedi.
ESEMKULU KÖYÜ KETEN KÖYNEGİ FISTIĞIN HİKAYESİ
Şanlıurfa merkez Karaköprü ilçesine bağlı Esemkulu köyü en yaşlı fıstık ağaçlarının bulunduğu fıstıklıklarla dolu bir köy.
Urfa'nın varlıklı bir çok ailesinin ve Urfa'nın büyük alimlerinden Buluntu hocanın da bu köyde fıstıklıkları bulunuyor. Rakka valisi Rızvan Ahmet Paşa da bu köyden bir fıstıklık almış, bir yaz günü paşanın adamlarından bir beg köye gelirken hava çok sıcak olduğu için üstüne sadece keten bir gömlek giymiş, gömleği bir ağacın dalına takılarak yırtılmış ( keten yırtılınca yırtılan yer tamamen birbirinden kopmayarak lif lif ayrılırmış ) o esnada köylünün biri fıstık toplamaktaymış, begi görünce buyur ederek çatlak ve ince dış kabuğu lif lif ayrılmış fıstıklardan ikram etmiş, fıstığın tadı beg'in çok hoşuna gitmiş, köylüye fıstığın cinsini sorunca, köylü begin yırtılmış keten gömlegini göstererek demiş bu fıstığın cinsi " keten gömlek" tir. Öylece keten köynek tabiri ortaya çıkmış.
(Kaynak: Fotoğraflar ve fıstığı hikayesi Mehmet Sadık Alican)