TMO Siverek’te 19.06.2023 tarihinde alımlara başlayacağı ve alım için randevuların açıldığı bildirildi. Çiftçilerin randevularını 12.06.2023 tarihinden itibaren yapmaları gerekiyor.
Siverek Ziraat Odası Başkanlığı Duyurdu
Siverek Ziraat Odası Başkanlığından yapılan açıklamada “ Siverek Ziraat Odası Başkanlığımızın girişimleri ve TMO Şanlıurfa Başmüdürü Ümit Durankuş’un gösterdiği hassasiyetle İlçemizde T.M.O tarafından Buğday alımı yapılacak olup 13.06.2023 tarihi (Bugün ) öğleden sonra www.tmo.gov.tr veya www.randevu.tmo.gov.tr adreslerinden çiftçilerimiz randevu alabilirler. Buğday alımları T.M.O.’nun ilçemizde belirleyeceği noktalarda 19.06.2023 Pazartesi tarihinden itibaren alınacaktır. Tüm Çiftçilerimize Önemle Duyurulur. ”denildi.
CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal da yaptığı açıklamada çiftçinin mağdur edildiğini belirterek şu ifadeleri kullandı;
TMO’yla iyi polisi, kötü polisi mi oynuyorsunuz Sayın Erdoğan?
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin 2023 yılı ekmeklik buğday alım fiyatını, ton başına 9 bin 250 TL olarak belirlediğinizi duyurup, reklam yaptınız Sayın Erdoğan!
Ancak çiftçiyi yine hayal kırıklığına uğrattınız!
Çiftçiyi yine kandırdınız!
Nasıl mı?
Memleketim Şanlıurfa özelinde örnek verelim:
Şu an hasat dönemindeki çiftçinin dağ kadar borcu var.
Hasat biter bitmez çiftçimiz, mazot, gübre, tohum, sulama, işçilik ücreti için eline geçen mahsulü derhal paraya çevirmek zorunda.
Fakat TMO, üreticiye buğday alım randevusunu 2 ay, 3 ay gibi ileri tarihlere veriyor.
Zaten TMO, çiftçiye aldığı buğday için peşin ödeme de yapmıyor.
Yaklaşık 40 gün de çiftçiyi ödeme için bekletiyor.
Hal böyle olunca çiftçi, binbir zahmetle topladığı buğdayını tüccarlara ucuza satmak mecburiyetinde kalıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “TMO, çiftçiden ton başına 9 bin 250 TL’ye alacak” sözünü verdiği buğdayın tonu piyasada, 7 bin 700 TL’ye alıcı buluyor.
Bunun sebebi de belirttiğimiz gibi TMO’nun ileri tarihlere randevu vermesi ve peşin ödeme yapmamasıdır.
Ayrıca aldığımız ihbarlara göre piyasada bazı tüccarlar, ürünü çiftçinin elinden ucuza kapatıp, tanıdıkları çiftçilerin ÇKS belgelerini kullanarak, TMO’ya satışını yapıyor.
Yani piyasadan 7 bin 700 TL’ye aldıkları buğdayı, TMO’ya aracı bulup, satarak haksız kazanç elde ediyorlar.
Şanlıurfa’dan çok sayıda şikâyet aldık. Erdoğan’ın TMO vaadi göstermelik olduğu için piyasada her gün buğday fiyatları düşüyor.
Yine ürünün parasını normal şartlarda her yıl peşin ödeyen TMO’nun, çiftçiyi bu sene yaklaşık 40 güne kadar bekletmesi de sorgulanmalıdır.
TMO, hasat döneminde borç altındaki çiftçiye en büyük darbeyi de indirmiş oldu.
Erdoğan’ı, iktidarı samimi olmaya davet ediyorum.
İyi polis, kötü polis rolünü bir kenara bırakıp, TMO’ya müdahale edilsin ve çiftçi 2-3 aylık randevularla bekletilmeden hemen alım yapılsın ve ücret peşin ödensin.
Allah’tan korkun!
2-3 aya kadar çiftçinin elinde buğday mı kalır?
Çiftçi borcunu ödemek için hemen buğdayını satmak durumunda.
TMO’nun tutumu yüzünden piyasada türeyen fırsatçılar, çiftçiden buğdayı ucuza kapatıyor.
Bu konunun takipçisi olacağız.
TMO’nun çiftçinin kara gün dostu mu, yoksa fırsatçıların kıyakçısı mı olduğunu hep birlikte göreceğiz…"
Bu arada TMO tarafından hububat fiyatları bir hafta önce açıklanmıştı. Geçen yılın fiyatlarına göre buğday alımına %24, zam yapılmıştı. “Hububat Üretim Primi” desteğiyle birlikte üreticilerin eline ton başına ekmeklik buğdayda 9 bin 250 TL geçecek.
Öte yandan Güneydoğu Anadolu Projesi’nin (GAP) yürütüldüğü Güneydoğu Anadolu Bölgesinde özelikle Şanlıurfa’da dünyanın en iyi makarnalık buğdayın yetişiyor. Dünyada makarna ihracında ikinci sırada olan Türkiye, ilk sırada yer alan İtalya’yı zaman zaman geçerek birinci sıraya yükseliyor.