Tersine göç yaşanması durumunda, kayıtlı ve kayıtsız Suriyeli işgücünün azalması, yerel işgücüne daha fazla istihdam fırsatına olanak sağlayacağını ve Şanlıurfa’da işsizlik oranının azaltacağı görüşünü savunan ŞUTSO Başkanı Yetim. “Ancak, belirli sektörlerde işgücü açığı ortaya çıkma riski de göz önünde bulundurulmalıdır.
Bu durum özellikle Suriyelilerin yoğun olarak çalıştığı, düşük vasıf gerektiren ve emeğe dayalı olan sektörlerde hissedeceğiz. Güneydoğu Anadolu Bölgemizdeki mevsimlik tarım işçisi, İnşaat sektörü, temizlik, garsonluk, bulaşıkçılık gibi alanlarda problem yaşanacaktır.
Dış Ticarete etkisine bakacak olursak Suriye ile ilişkilerdeki normalleşme süreci, Türkiye ekonomisine olduğu gibi Şanlıurfa’ya da olumlu etkiler neden olabilir. Özellikle tarım, tekstil ve inşaat sektörlerinde sınır ticaretinin yeniden canlanması ilimizin ekonomik büyümesine katkı sağlayacağını düşünüyorum. Bu nedenle Şanlıurfa’nın ihracat rakamlarını artırabilir.Tarım ürünleri, gıda ve inşaat malzemelerinde ticaretimiz ivme kazanabilir.
Tersine göç ile birlikte konut talebinde azalma yaşanabilir. Bu da kiralar ve konut fiyatlarında bir dengelenmeye yol açarak mevcut yüksek fiyat baskısını hafifletebilir. Tersine Göç’ün yaşanması durumunda sosyal ve ekonomik yapıya etkilerini analiz ederek, gerekli önlemleri almaya hazırız. Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası olarak, üyelerimizin bu süreçten en iyi şekilde faydalanmalarını sağlamak önceliğimizdir.” dedi.