Gerçekleşen Meclis Toplantısı’nda, Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Taş,  Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Fırat, Meclis Başkan Yardımcısı Bülent Aziz Bülbül, Meclis Üyesi  Yaşar Bozkurt, Halil Savaş, İsmet  Yıldırım, İsa Gökmen, Mustafa Direkçi, Cihan Oktay, Metin Baydar, İbrahim Halil Satoğlu, Abdulkadir Dolap, İmam Keskin gündem dışı birer konuşma gerçekleştirdi. 
Konuşmaların ardından, olağan meclis toplantısına geçildi. 2024 Ocak Ayı Meclis Toplantısı, 2024 Aralık Ayı Meclis Kararı, Aralık Ayı Mizanı, Hesapları İnceleme Komisyonu Kararı ve Aralık Ayı Faaliyetleri, gündemiyle Meclis Başkanı Serhat Karadağ başkanlığında yapıldı.

Toplantı, Meclis Başkanı Serhat Karadağ’ın açılış konuşmasıyla başladı. Serhat Karadağ konuşmasında şunları kaydetti:

“Öncelikle geçtiğimiz günlerde Meclis Üyemiz Aziz Çayırcıoğlu’nun vefat eden ablasına ve Meclis Üyemiz Mustafa Aşıklıoğlu’nun vefat eden babasına buradan bir kez daha Allah’tan  rahmet, ailelerine ve yakınlarına baş sağlığı diliyorum.

Hem yaşadığımız doğal afetlerden hem de yıl boyunca devam eden ekonomik sorun ve zorluklardan dolayı, iş dünyası olarak sıkıntılı bir süreç geçirdik. Yeni bir yıla girdik, dolayısıyla da yeni bir süreç var önümüzde. Söz konusu yeni süreçte ilimizin iktisadi kalkınması, ticari ve sanayi potansiyelinin artırılması, Odamızın ilimiz adına sahip olduğu konumunun güçlendirilmesi için hep birlikte dayanışma ve istişare içinde çalışmalıyız. 

Muhakkak ki, eksiklerimiz ve hatalarımız olmuştur. Ancak hem bunları telafi etmek hem de bir daha tekrar etmemeleri için fikir alışverişi içinde olmalıyız.

Yeni yılı ilimizin sosyoekonomik anlamda en geliştiği, kurumumuz Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası’nın da en çok çalıştığı dönem yapmak bizim elimizde. Hemen her sektörümüzün ciddi sorunları olduğunu biliyoruz.

Global düzeyde kur piyasalarında yaşanan dalgalanma, devam eden çatışma ve şiddet ortamı, ulusal düzeyde devam yüksek enflasyon ve pahalılık siyasal ve iktisadi anlamda büyük bir istikrarsızlığa neden olmakta, iş dünyası olarak belirsiz bir süreçle karşı karşıya bırakmaktadır. 

Bu süreçten çıkma adına alınan kararların, hazırlanan program ve projelerin bir an uygulanıp sonuç vermelerini temenni ediyoruz. Ayrıca, biliyorsunuz, ülkemiz ve ilimiz açısından büyük önem arz eden mahalli seçimler sürecine giriyoruz.

Bizim temel isteğimiz, başta alt yapı olmak üzere, üye firmalarımızın yatırım, üretim ve ihracat konusunda yaşadıkları kentsel sorunların dikkat alınması ve ivedilikle çözüme kavuşturulmasıdır. Bunun ilimizin iktisadi kalkınması ve büyümesi adına büyük bir önem taşıdığını hepimiz biliyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle toplantımızın ilimiz ve Odamız adına verimli geçmesini diliyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.” 

DEPREMDEN ETKİLENEN 11 İLİN İÇİNDE SOMUT BİR ŞEKİLDE İHRACATINI ARTIRAN TEK İL ŞANLIURFA

Bankacılık İşlemi Yapan Milyonlarca Kişiyi İlgilendiriyor Bankacılık İşlemi Yapan Milyonlarca Kişiyi İlgilendiriyor

Meclis Başkanı Serhat Karadağ’ın  konuşmasının  ardından, Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim bir konuşma gerçekleştirdi. Başkan Yetim  konuşmasında şunları söyledi:

Malumunuz, bu toplantı, bizim yeni yılın ilk Meclis Toplantısı. Bu vesileyle bir kez daha hepinizin yeni yılını kutluyor, ülkemiz, ilimiz ve iş dünyamız adına verimli, bereketli, barış ve huzur içinde geçmesini diliyorum.
Geride bıraktığımız yıl içinde olduğu gibi, bu yılda da ilimiz adına yatırım, üretim, istihdam, ihracat ve turizm temelli bir politika yürütmeyi hedefliyoruz.

Bu alanlarla ilgili mevcut seviyemizi artırmak, sahip olduğumuz potansiyeli gün yüzüne çıkarmak önceliğimiz olacaktır. 
Geçen yıl yaşadığımız deprem ve sel gibi doğal felaketlere, küresel ve ulusal çapta yaşanan siyasal, sosyal ve ekonomik çatışma, gerginlik ve sorunlardan kaynaklı geçirdiğimiz zorlu ekonomik sürece rağmen zikrettiğim alanlarla ilgili potansiyelimizi artırdığımızı herkes biliyor.
Örneğin, depremden etkilenen 11 ilin içinde somut bir şekilde ihracatını artıran tek il Şanlıurfa'mızdır.

Özellikle ihracatta kentimize yönelik uygulanan tüm ayrımcılıklara, sınır kenti olup Akçakale sınır kapısının hala istediğimiz düzeyde ticarete açılmamasına, sürekli kurulmasını talep ettiğimiz İhtisas Vergi Dairesi’nin olmamasına ve daha birçok soruna rağmen ihracatımızı artırdık, artırmaya da devam edeceğiz.

Bu konuda durmadan çalışan, sürekli yeni pazarlar arayışı içinde olup büyük gayretler gösteren ihracatçı firmalarımıza teşekkür etmek ve her zaman yanlarında olduğumu belirtmek istiyorum. Hakeza, firmalarımız için büyük bir mesele olan finansmana erişim sorunu üzerinde de durmaya devam edecek, uzun vadeli ve düşük kredilere ulaşımını kolaylaştırmaya dair elimizden geleni fazlasıyla yapacağız.
Bu tarz genel sorunlar ve bunlara dair çözüm önerileri haricinde, her sektörün kendine has, spesifik sorunlarının çözümü noktasında da büyük bir çaba içinde olacağız.

Birçok defa dile getirdiğimiz gibi, tarıma dayalı, dijitalleşmeyi esas alan ve ekolojiye duyarlı yeşil sanayiyi güçlendirmek, yenilebilir enerji kaynaklarına yatırım yapmak günümüz dünyasında büyük önem arz etmektedir. 

Dönem koşullarına uymak ve geri kalmış bir kent olmamak adına biz de hem kurumsal hem de bireysel olarak ilimizde bu alanlara yoğunlaşmalıyız. Ülke olarak içinde bulunduğumuz zorlu ekonomik süreç, yeni yılda bize ayrı bir sorumluluk yüklemektedir.

Çünkü içinde bulunduğumuz bu resesyon döneminden çıkmak, ekonomik olarak büyüyüp gelişmek için daha fazla çalışmamız gerekiyor. Biz Oda yönetimi olarak bu konuda gerekli planlamamızı yapıyor, yoğun bir sürece hazırlıklı olduğumuzu rahatlıkla ifade edebilirim.
Son olarak şunu da belirtmek istiyorum.  GAAM’ın inşa çalışmalarının sonuna geldik. Bir aksilik olmazsa, inşallah önümüzdeki ay açılışını gerçekleştireceğiz. Böylece ilimiz ve çevre illerdeki gıda sektöründeki firmalar ile ihracatçılarımız için gerekli analizler akredite olarak yapılacak, ürünlerin daha kaliteli olarak pazara sunulması sağlanacak. 

Ayrıca, ŞUTGEM’de de kurslarımız devam ediyor. Burada Kaynakçılık ve Ayakkabı İmalatı Programı kapsamında eğitim alan çok sayıda kursiyerimiz kurs süreçlerini başarıyla tamamladı. Bununla birlikte kadınlarımıza yönelik Tekstil Hazır Giyim Programı açıldı ve onların da kurs süreci devam ediyor. Bu eğitim programlarıyla ilimiz iş dünyasına kalifiyeli çalışan yetiştirme çabası içindeyiz.
Ve bu konuda diğer illere göre çok başarılı olduğumuzu özellikle vurgulamak istiyorum. Nitekim bu programlara katılan kursiyerlerimizin istihdam oranı yüzde 65’ten fazladır.  “

Gündem maddeleri görüşüldü ve oylandı. Oylamaların akabinde, Genel Sekreter Vekili  İbrahim Halil Çizmeci 2024 Aralık Ayı faaliyetlerinin sunumunu gerçekleştirdi.
 

Editör: Urfadasin Haber