GÜNDEM

ŞUTSO Başkanı Yetim: “Gıda Analiz Ve Araştırma Merkezimizi Şubat-Mart Aylarında Açıyoruz”

Şanlıurfa Ticaret Ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Kasım Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi.

Abone Ol

Gerçekleşen Meclis Toplantısı’nda, Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim, Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Fırat, Meclis Başkan Yardımcısı Bülent Aziz Bülbül, Meclis Üyesi Metin Baydar gündem dışı birer konuşma gerçekleştirdi. Konuşmaların ardından, olağan meclis toplantısına geçildi. 2023 Kasım Ayı Meclis Toplantısı, 2023 Ekim Ayı Meclis Kararı, Ekim Ayı Mizanı, Hesapları İnceleme Komisyonu Kararı ve Ekim Ayı Faaliyetleri, gündemiyle Meclis Başkanı Serhat Karadağ başkanlığında yapıldı.

Toplantıda konuşan ŞUTSO Başkanı Yetim, yönetime geldiklerinden bu yana 1 yılı geride bıraktıklarını söyledi.

Söz verdikleri gibi odayı birlikte yönettiklerini ifade eden Yetim, Bu çerçevede bütün Meclis üyelerimizin taleplerini karşılıyoruz. Bir yıl önce, ortak akılla ilimizin tüm sektör temsilcileriyle dayanışmayı artırmak ve bütün meslek kollarının gelişmesini sağlamak için çaba harcayacağız, demiştik. Aynı çizgi ve idealde olduğumuzu, bunun için çalışmalarımızı hız kesmeden sürdürdüğümüzü siz kıymetli Meclis Üyelerimizin bilmesini isterim. Tabii ki, bu süreçte deprem ve sel gibi iki büyük ve talihsiz doğal afetle karşılaştık. Genel olarak tüm toplumumuzun, özel olarak da iş dünyamızın büyük can ve mal kaybı yaşamalarına neden oldu. İçinde bulunduğumuz ekonomik kriz de eklenince, yükümüz ve elbette sorumluluğumuz daha da arttı. Ancak biz, sorumluluğumuzu yerine getirmek adına farklı sektörlerde iş yapan firmalarımızın sorunlarını sürekli dile getirdik, çözüm konusunda da birçok girişimde bulunup ısrarcı olduk.

Örneğin, TBMM’de siyasi parti ayırımı yapmadan tüm Şanlıurfa milletvekillerimiz ile görüşme gerçekleştirdik. İlimiz iş dünyasının sorunlarını raporlar halinde kendilerine tek tek sunduk ve takipçisi olacağımızı vurguladık. Yine, Cumhurbaşkanı Yardımcımız sayın Cevdet Yılmaz ile ekonomi, ticaret, maliye ve çalışmadan sorumlu ilgili bakanlarımızın katıldığı, TOBB ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye Ekonomi Şurası’na katıldık. Burada da sorunlarımızı, öneri ve taleplerimizi doğrudan yetkililere aktardık. Bununla birlikte Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız sayın Mehmet Özhaseki’nin daveti üzerine deprem bölgesindeki Odaların başkanları olarak Ankara’ya gittik ve kendisiyle bir toplantı gerçekleştirdik. Toplantıda, deprem sonrası kent ve imarla ilgili yaşadığımız sorunları, OSB’mizin büyütülüp yeni yatırım alanlarının açılması, tarım dışı alanların GES projeleri için tahsis edilmesi ve bu konuda gerekli teşvik ve hibe desteğinin sunulması, ilimizde bir Ticaret Merkezi’nin kurulması gibi taleplerimizi rapor halinde sunduk. Aynı şekilde, geçen hafta Malatya’da katıldığımız bir toplantıda da Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Cevdet Yılmaz ile görüşme fırsatımız oldu. Orada da bu gibi temel sorunlarımızı kendilerine ifade ettik.” dedi.

GES ile ilgili yürütülen çalışmalara değinen Yetim, şöyle devam etti:

Şanlıurfa Valiliğimiz koordinesinde “Güneş Enerjisine Dayalı Elektrik Üretim Santralı Yatırımları içi Şanlıurfa Karacadağ GES İhtisas Endüstri Bölgesi”nin kurulmasına yönelik çalışmalar başlattık. Fakat bu bölge için altyapı başta olmak üzere, birçok kalemde yapılacak işlerin bir Ankara firmasına verilmesi planlanmaktadır. Ancak biz, sanayicilerimizin ihtiyacı ve hakkı olanı alması konusunda tüm gücümüzle çalışacağız ve inşallah alacağız da. Bütün bunlar haricinde birçok tarımsal, kültürel, sanatsal, sportif ve eğitim ile ilgili faaliyetlere ev sahipliği yaptık. Deprem ve sel felaketleri sürecinde hep birlikte koordineli bir şekilde çalışarak yaralarımızı sarma adına güçlü bir ortak irade ortaya koyduk. Depremzede ve sel mağduru insanlarımızla maddi ve manevi büyük bir yardım ve dayanışma içinde olduk. Ayrıca, yerel ve uluslararası STK’larla iş dünyamıza finans anlamında sağlanacak kaynaklar, fon ve destekler konusunda görüşmeler, toplantılar düzenledik. TOBB’dan da bir yetkilinin katıldığı ve bölgemizdeki 7 Odamızın bileşeni olduğu “Bölgesel Kalkınmada Güç Birliği Platformu”muzun 25. toplantısına ev sahipliği yaptık. Hakeza Kadın Girişimciler Kurulumuz tarafından Trabzon ve Eskişehir Kadın Girişimciler Kurulu iş birliğiyle düzenlenen “Kadın Girişimciliğinde Dijital Dönüşüm ve E-Ticaret” programına ev sahipliği yaptık ve iki ilin düzenlediği programlara katıldık. Almanya’da katıldığımız ANUGA Fuarı gibi etkinliklerle siz değerli Meclis Üyelerimize dış pazar ve ihracat konusunda imkânlar sunmaya çalıştık ve tabii ki, sunmaya da devam edeceğiz. Aynı şekilde, Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı iş birliği ile kalifiyeli çalışan yetiştirip istihdam etmek için çalışmalarını sürdüren ŞUTGEM’imiz var. Özellikle tekstil ve hazır giyim, ayakkabıcılık, kaynakçılık, elektronik, bilişim gibi alanlarda kurslar veren ŞUTGEM, Dünya Gıda Programı iş birliği ile yürüttüğü çalışmaları başarılı bir şekilde devam ettiriyor. Hatta geçen haftalarda BM- Dünya Gıda Programı Türkiye Direktörü ŞUTGEM’i ziyaret etti ve burada, destek verdikleri iller arasında en fazla kursiyer yetiştiren ve istihdam eden ilin Şanlıurfa olduğunu söyledi. Bunun yanı sıra, Türkiye’de sadece 5 şehirde bulunan Gıda Analiz ve Araştırma Merkezimizin (GAAM) inşa çalışmalarını sürdürüyoruz. Burada idari bina olarak kullanılacak olan ek bina inşaatı tamamlandı. Ayrıca TÜBİTAK tarafından alınan sarf ve kimyasalların da %80’i tamamlanmış olup bazı akredite analizlerin metot, kalite kontrol ve test çalışmalarına başlanmıştır. Bunlar da tamamlandığında akreditasyon başvurumuzu yapacak ve inşallah 2024 yılının Şubat-Mart aylarında merkezimizin açılışını gerçekleştirip üyelerimizin hizmetine sunacağız.”

Son bir ay içerisinde gerçekleştirilen fuarlarda önemli çalışmalara imza attıklarını vurgulayan Yetim, konuşmasını şöyle tamamladı:

Bahsettiğim bu bir yıllık sürecin doğal bir parçası olarak bu ay içinde de önemli çalışmalara imza attık. Örneğin, bu ayın ilk haftasında, neredeyse tüm Meclis Üyelerimizin iştirak ettiği Antalya’daki YÖREX Fuarı’na katıldık. Standımız orada gerçekten de yoğun bir ilgi gördü ve çok beğenildi. Odamızın prestiji açısından çok memnun ayrıldığımız bir fuar oldu. Fuar sürecinde, TOBB Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu standımızı ziyaret etti ve bize başarı dileklerini iletti. Yine önemli ziyaretçilerimizden biri, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Zeki Durak oldu. Onlar, Temmuz ayında İsviçre’nin Cenevre kentinde Coğrafi İşaret Tescili almış ürünlerle ilgili bir sergi düzenlenmiş ve Odamız tarafından tescillenen Urfa Keten Köyneği Fıstığımızı da şehrimiz adına orada sergilemişlerdi. Kendisiyle hem bu meseleyi hem de coğrafi işaret tescili almış diğer ürünlerimizi ve bunları nasıl katma değeri yüksek ürünler haline getirip küresel pazara ihraç edeceğimizi istişare ettik. Sağ olsun Başkan bey de, bize bu konudaki çalışmalarımıza kıymet verdiğini, destek ve katkıda bulunacağını belirtti. En son iki gün önce Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası (TATSO) iş birliği ile Odamız’da, Almanya pazarı, bu pazarın sahip olduğu imkânlar ve avantajlar ile ilgili üyelerimize yönelik bir bilgilendirme toplantısı yaptık. Yoğun katılımlı ve herkesin istifade ettiği, memnun kaldığı bir program oldu. Zaten temel gayelerimizden biri de üyelerimize uluslararası pazarın tanıtımı, imkânları, avantajları ve dezavantajları hakkında enformasyon sağlamaktır. Bu kapsamda böyle programlar yapmaya devam edeceğiz.”Bu duygu ve düşüncelerle Meclis Toplantımızın verimli geçmesini diliyor, sizleri bir kez saygı ve muhabbetle selamlıyorum.”

Konuşmaların ardından gündem maddeleri görüşüldü ve oylanarak onaylandı.

Oylamaların akabinde, Genel Sekreter Vekili  İbrahim Halil Çizmeci 2023 Ekim Ayı faaliyetlerinin sunumunu gerçekleştirdi.