Şanlıurfa’da Bir Kadın Evinde Bıçakla Öldürülmüş Halde Bulundu Şanlıurfa’da Bir Kadın Evinde Bıçakla Öldürülmüş Halde Bulundu

Şanlıurfa'da sulama kanalında görülen dev kaplumbağanın(Rafetus euphraticus) cesede benzetilmesiyle ekipler alarma geçti.

Dalgıç polislerin sulama kanalında yaptığı arama sonrası telef olmuş halde dev bir kaplumbağa bulundu.

Kanalda herhangi bir olumsuzluğa rastlamayan ekipler çalışmalarını sonlandırdı.

Şanlıurfa'nın Haliliye ilçesinden geçen Devlet Su İşlerine (DSİ) ait sulama kanalında, gece saatlerinde bir ceset gördüğünü öne süren vatandaşlar, durumu 112 Acil Servi ekiplerine bildirdi. İhbar, ekipleri alarma geçirdi.

DSİ yetkililerince suyun kesilmesiyle çalışma başlatıldı.

Dalgıç polis ekiplerinin sulama kanalında arama çalışmaları sonucunda cesede ulaşılmazken, telef olmuş halde dev bir kaplumbağa bulundu.

Ekipler, çalışmalarını sonlandırdı.

Vatandaşlar, dev kaplumbağanın vatandaşlar tarafından insan cesedine benzetilebileceğini söyledi.

Fırat ve Dicle’nin endemik türü: Fırat kaplumbağası

Mezopotamya’nın kurak topraklarına binlerce yıldır can veren Fırat ve Dicle nehirlerinde endemik bir tür olan Fırat kaplumbağası yaşamaktadır. Fırat kaplumbağası (Rafetus euphraticus) ülkemizde yaşayan 5 tatlı su kaplumbağasından biridir. Orta büyüklükte sayılabilecek türün diğer kaplumbağalardan genel olarak farkı, üst kabuklarında keratin plaklar yerine yumuşak bir deri bulunması ve burun yapısının uzun olmasıdır.

yaklaşık yarım metre olan Fırat kaplumbağasının yaşam süresi ile ilgili kesin bir bilgi olmamasına rağmen 50 yıla kadar yaşadığı tahmin edilmektedir. Yavaş akan dere ve nehirler, tabanı yumuşak kumlu, çamurlu göl veya gölcükler ve hatta acı sular türün habitatını oluşturmaktadır. Geniş açık derin sulara nazaran, vejetasyonlu kıyı kesimleri daha çok tercih etmektedirler.

Ergin bireyler derin sulara (yaklaşık 2 metreye kadar) açılan akarsu kollarını tercih ederken, genç bireyler genellikle daha sığ (20-25 cm) derinlikte, daha sıcak ve daha çok av bulunduran su birikintilerini tercih etmektedir. Yani genel olarak dibi çamurlu veya kumlu göl ve nehirlerde yaşamayı tercih etmektedirler. Hava almak için su yüzeyine yaklaşarak sadece burun ucundaki hortumu dışarıya uzatırlar. Uzun süre su altında kalabilmektedirler. Hızlı ve hareketli bir türdür. Su kenarında güneşlenir, rahatsız edildiklerinde hızlıca suya girerler. 

Editör: Urfadasin Haber