Şanlıurfa'nın tarımsal potansiyeli en yüksek ovalarının hızla betonlaşma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu hatırlatan TEMA Vakfı Şanlıurfa İl Temsilcisi Prof. Dr. Ali Rıza Öztürkmen Türkiye'nin bereketli toprakları, hem plansız yapılaşmalar hem de yetersiz denetimler nedeniyle yok olduğunu aktardı.
Korkutan Rakamlar: Harran Ovası’nda
Tarım topraklarının plansız yapılaşma ve özellikle son dönemde yaygınlaşan villa tipi evlerle yok edildiğini anlatan TEMA Vakfı Şanlıurfa İl Temsilcisi Prof. Dr. Ali Rıza Öztürkmen açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı; "2007 verilerine göre: Tarım dışı inşa edilen yapı sayısı 21.566, kapladığı alan ise 18.346 dekar.
Harran Ovası’nda betonlaşan tarım alanı 2018’de 55.000 dekardı. Günümüzde bu rakamın 120.000 dekarı aştığı tahmin ediliyor.
Şanlıurfa’nın bereketli ovaları hızla yapılaşmaya açılıyor ve tarımsal üretim alanlarımız günden güne azalıyor.
Kanunlar Ne Diyor?
2005 yılında çıkan 5403 Sayılı Kanun'un 13. maddesine göre, mutlak tarım arazileri, özel ürün arazileri, dikili tarım arazileri ve sulu tarım arazileri tarımsal üretim amacı dışında kullanılamaz. Ancak Şanlıurfa tarım arazilerinde bu yasa hükümleri uygulanmıyor.
Sonuç olarak; Bölgemizdeki tüm ovalarda hızla artan yapılaşma, yalnızca tarımı değil, geleceğimizi de tehdit ediyor. Şanlıurfa, Türkiye’nin en büyük tarım alanlarına sahip ikinci ili olmasına rağmen her geçen gün artarak devam eden betonlaşmaya dur demiyoruz.
Geleceğimizi Korumak İçin:
Tarım alanlarını koruyacak kapsamlı arazi kullanım planları acilen hazırlanmalı.
Tarım alanlarındaki yapılaşmaların plansız yayılmasına kesinlikle dur denmeli.
Şanlıurfa’nın verimli ovalarını betonlaşmadan kurtarmak için herkes üzerine düşeni yapmalı!
Bu topraklar atalarımızdan miras değil, çocuklarımıza emanettir. Geleceğimizi korumak için geç kalmayalım!"