Şanlıurfa’da İş Kazası: 1 İşçinin Eli Makineye Sıkıştı Şanlıurfa’da İş Kazası: 1 İşçinin Eli Makineye Sıkıştı

Şanlıurfa'da 17 yaşında Sedat Dağ, serinlemek için girdiği sulama kanalında can vardi.

Su altı polisleri sulama kanalında arama çalışmalarını dün saat 19.30'a kadar sürdürdü.

Sualtı arama ekiplerinin oksijen tüpleri bitince arama çalışmaları durmuştu.

Arama çalışması bugün Diyarbakır'dan gelen ekiple yeniden başladı.

Haliliye İlçesine bağlı Balkatan Köyünün Denizli mezrasından geçen Mardin Sulama Kanalında yürütülen arama çalışmalarını Diyarbakır ekibi Sonar Cihazı ile sürdürüyor.

Sedat Dağ'ın yakınları da arama çalışmalarını endişeli bir şekilde bekliyor.

SONAR CİHAZIYLA ARAMA NASIL YAPILIYOR?

Sonar Cihazı

Ortamdaki nesneleri bulmak ve ortamın haritasını çıkarmak için ses dalgalarının kullanıldığı bir yöntemdir. Özünde, bir ses dalgası kümesi herhangi bir ortama yönelir ve bazı dalgalar nesnelerden yansır. Denizaltı ve gemi gibi su altı nesnelerinin derinliğini, yönünü ve hızını ultrason yardımıyla ölçmek için kullanılır.

Sonar, Leonardo da Vinci tarafından 1490’da basit bir gemi ile geliştirildi. Bu teknik daha sonra 1. Dünya Savaşı’nda denizaltılarla mücadele etmek için olgunlaştı, çünkü denizaltılar o zamanlar savaş kazanan semboldü ve karşı tekniğe sahip değildi.

Sonarın kullanım alanları; yalnızca askeri alan değil; batimetri çalışmalarında, boru hattı denetimlerinde, arama ve kurtarma operasyonlarında, okyanus keşif ve akademik araştırmalarda da kullanılmaktadır. Özetle, balina, yarasa ve diğer hayvanların doğal yaşantıları içerisinde, yıllardır kullandığı çalışma yapısı feyz alınarak geliştirilen Sonar teknolojisi birçok alanda insanlara avantaj sağlamaktadır.

Sonar Nasıl Çalışır?

Aktif bir Sonar sistemi, bir ekran, dönüştürücü, verici ve alıcıdan oluşur. Bir dürtü, doğrudan bu vericiden iletilir ve dönüştürücü tarafından bir ses dalgasına dönüştürülür. Dalga bir nesneye çarptığında ses geri tepecektir.

Yankı daha sonra sesi alıcı tarafından güçlendirilen bir elektriksel darbeye dönüştüren dönüştürücüye geri döner. Bu veriler daha sonra ekrana gönderilir. Bazen dönüştürücü, ses dalgalarını algılamaya ve bunları iletmeye yardımcı olur.

Ses kaynağı nasıl tespit edilir ve cismin orijine olan uzaklığı hesaplanır. Çok sayıda hidrofon sensörü kullanan Sonar sistemleri, her ping bir sensöre çarptığında sesin ve fazın yoğunluğunu kaydeder. Faz, ses dalgasını alırken meydana gelen zamanlama gecikmesidir. En büyük genliği kaydeden ve en az faza sahip olan sensör, yansıma noktasına en yakın olan sensördür.

Editör: Urfadasin Haber