GÜNDEM

Şanlıurfa'da Köy Kadınları Çilek Üretti İlk Hasadını da Yaptı

Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde kadınların emeğiyle bir ilke imza atıldı. Eski Kale (Kalei Çemdin) Köyünde kadınların öncülüğünde gerçekleştirilen çilek üretiminin ilk hasadı yapıldı.

Abone Ol

Eş Başkan Bedriye Yorgun, yaptığı açıklamada, “Bugün burada kadınların el emeği ve alın teriyle hayata geçirilen bir üretim modeline tanıklık ettik. Viranşehir’de ilk kez yapılan çilek üretimi hem sağlıklı hem de sürdürülebilir bir tarım modeli sundu” dedi.

Yorgun, Viranşehir’in geniş ve verimli tarım arazilerine sahip olmasına rağmen, üreticilerin yıllardır artan girdi maliyetleri, enerji sorunları ve üreticiyi gözetmeyen tarım politikaları nedeniyle büyük zorluklarla karşı karşıya kaldığını ifade etti. Bu sebeplerle birçok kişinin mevsimlik işçilik yaparak başka şehirlere göç ettiğini hatırlatan Yorgun, “Bugün gördüğümüz bu üretim modeli, bu döngüye karşı kadınların attığı güçlü bir adımdır” şeklinde konuştu.

Kadın Çiftçiler Üretime Umut Oldu

Kadın çiftçilerden Havva Vural da üretim sürecine dair duygularını paylaştı. Vural, “Bölgemiz çok geniş tarım arazilerine sahip olmasına rağmen, üreticiler her sezon başta enerji sorunu olmak üzere birçok sorunla mücadele ediyor. Bu nedenle insanlar üretmekten vazgeçip başka illere göç ediyor. Ancak biz, Viranşehir’de çilek üretimiyle geleneksel tarıma bir alternatif yarattık” dedi.

Vural ayrıca, Antalya’daki çilek üretiminin yüzde 80’inin bu bölgeden giden mevsimlik işçilerle yapıldığını vurgulayarak, “Urfa’da çilek mi olur?” şeklinde ön yargıyla bakanlara, kadim toprakların bereketini ve kadın emeğinin gücünü gösterdiklerini belirtti.

Kooperatifleşme ve Festival Hedefi

Çilek üretiminin ilk hasadına katılan Bedriye Yorgun, üretici kadınlarla birlikte tarlada çalıştı, ardından taleplerini ve önerilerini dinledi. Yorgun, “Bu başarı onların. Biz ise bu yolda yanlarında durmaya ve destek olmaya devam edeceğiz. Çünkü bu topraklarda kadın emeği varsa, umut da vardır, bereket de” dedi.