EKONOMİ

Şanlıurfa'da, Hicaz Narı Hasadı Başladı

Türkiye'nin önemli tarım kentlerinden biri olan  Şanlıurfa'da, Hicaz Narı hasadı başladı. Şanlıurfa Tarım Orman İl Müdürü Mehmet Aksoy "Şanlıurfa Emekçilerimiz Hicaz narı hasadımız bereketli olsun."dedi. Dalından koparıldıktan sonra kısa sürede sofraya ulaştırılması ya da soğuk hava depolarında muhafaza edilmesi gerekiyor.Suruç ve Karaköprü narı sofralık olarak yetiştiriliyor. Hicaz narı ise daha çok nar ekşisi ve sanayi de kullanılıyor.

Abone Ol

Şanlıurfa'da Yaklaşık 6 milyon 393 bin 49 dekar alanda hububat tarımının yapıldığı kentte, çiftçiler buğday, arpa, mısır ve pamuk gibi ürünlerin yanı sıra bölgeye uyum sağlayan çeşitli tarım ürünlerini de yetiştirerek kazanç sağlıyor.

Atatürk Barajı sayesinde sulu tarımın da yaygınlaştığı Şanlıurfa'da, çiftçilerin nar yetiştiriciliğine olan ilgisi de artmıştı.

Verilere göre Şanlıurfa2da bir milyondan fazla nar ağacı bulunuyor. Bu sayı her geçen yıl artıyor.

Şanlıurfa'da üretim alanı her geçen gün genişleyen narın rekoltesinde bu yıl yüzde 10-20 artış bekleniyor.

Türkiye'de nar üretiminde önemli bir yere sahip olan Şanlıurfa'da, Türkiye'nin nar üretiminin yüzde 20'sini karşılıyor.

 "Suruç ve Karaköprü narı" gibi çok kıymetli çeşitlerin üretildiği Şanlıurfa'da, yıllık yaklaşık 300 bin ton üretiliyor. Bu nar, 2015 yılında Suruç Ovası’nın suya kavuşmasıyla üretiminde yüzde 50 artış gösterdi.

Tarihi kökeni Babil Asma Bahçeleri’ne dayanan Suruç narı, Avrupa Birliği tescili sayesinde hem kalitesini koruyor hem de uluslararası pazarlarda giderek daha fazla tanınıyor. Kilosu 25 TL’den satılan bu narlar, Avrupa’ya ihraç edilmekte ve Türkiye’nin dört bir yanından yoğun talep görmektedir.

Yüksek Ziraat Mühendisi Mehmet Tekçe, Suruç narının tescil edilmesinden sonra Avrupa’ya nar ve nar suyu ihraç etmeye başladıklarını belirtti. Suruç narının ince kabuğu, iri taneleri, yüksek asidik oranı ve mayhoş tadıyla diğer nar çeşitlerinden ayrıldığını vurgulayan Tekçe, özellikle yüksek asidik oranının şeker hastalarına iyi geldiğini ve vücuttaki mikropları öldürdüğünü ifade etti.

Nar üreticisi Müslüm Kaplan ise Suruç narının tarihsel önemine dikkat çekerek, “Narımız tarihtir. 200-300 yıldır bu narlar Suruç’ta yetişiyor. Bunlara deve dişi narlar da diyoruz,” dedi. Kaplan, Suruç narının binlerce yıldır Suruç Ovası’nda yetiştiğini ve başka bir yerde yetişmediğini belirtti.