İsveç hükümetince desteklenen, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) işbirliğiyle düzenlenen "Depremden Etkilenen Küçük İşletmelerin Desteklenmesi Hibe Programı"nın tanıtımı ŞUTSO Meclis Toplantı Salonunda gerçekleştirildi.
Programa ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim, UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, ŞUTSO Yönetim Kurulu Üyeleri ve program kapsamında destek sağlanan işletmelerin temsilcileri katıldı.
Finans kaynağı olarak depremde zarar gören işletmelerin üretim ve istihdamın sürdürülebilirliği açısından bu tür hibelerin can suyu görevi gördüğünü vurgulayan Başkan Mehmet Yetim konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
"6 Şubat'ta "Asrın Felâketi" dediğimiz Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem yaşadık. Bu depremler, bölgemizde hem toplum olarak hem de iş dünyası olarak bizi derinden sarstı, büyük bir can ve mal kaybı yaşamamıza neden oldu. İlimizde de işletmecilerimiz maddi ve manevi büyük bir hasar aldı, ekonomik olarak zor bir süreçle karşı karşıya kaldı. Ancak biz Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası olarak sorumluluğumuz gereği söz konusu işletmecilerimizi kalkındıracak, faaliyetlerini sürdürmeyi sağlayacak teşvik ve hibe destekleri için önemli çalışmalar başlattık. En büyük ve temel sorunlarımızdan biri olan firmalarımızın finansmana erişimi konusunu her platformda yetkililer ile görüşüp sürekli gündemde tuttuk. Bugün burada düzenlediğimiz "Depremden Etkilenen Küçük İşletmelerin Desteklenmesi Hibe Programı"nın da gösterdiği gibi, çalışma ve çabalarımızın semeresini de aldık ve almaya devam ediyoruz.”
Yetim, program kapsamında bu güne kadar 180 işletmeye toplam 10 milyon 305 bin lira destek sağlanmasının komisyon tarafından uygun görüldüğünü söyledi.
Desteğin verilmesinde temel kriterin işletmelerin aldığı hasar durumunun ağırlığı olduğunu vurgulayan Yetim, şöyle devam etti:
Temel amacımız, hiçbir işletmemizin mağdur edilmemesi, hepsinin üretim ve istihdamlarını sağlayarak kalkınması için mümkün mertebe destek sunmaktır. Doğrusu, bu çerçevede iyi bir yol kat ettiğimizi düşünüyorum. Zira, daha geçen hafta KOSGEB Başkanı sayın Ahmet Serdar İbrahimcioğlu’nun da katılımıyla, yine bu salonda, depremden etkilenen KOBİ'lerimize yönelik 450 milyon dolarlık bir destek programı açıklandı ve tanıtımı yapıldı.
Biz en baştan beri işletmelerimizin özellikle depremle birlikte yaşadıkları mağduriyeti gidermek için finansmana erişim konusunda yaşadıkları sıkıntıları sürekli gündemde tuttuk ve tutmaya devam ediyoruz. Çünkü en önemli ve öncelikli konular olarak gördüğümüz üretim, istihdam ve ihracatta sürdürülebilirlik için finans kaynaklarına erişim temel önem arz etmektedir. Bu anlamda, bugün burada imza töreni düzenlediğimiz hibe destek programının da, bu konuda kısmen de olsa işletmelerimize bir katkı sunacağını, onlara bir can suyu olacağını düşünüyoruz. Tabii ki, sadece deprem yaralarını sarmakla yetinmeyip, işletmelerimizin kapasitenin artırılması, dönemin teknolojik gelişmeleriyle uyumlu üretim, istihdam ve ihracat yapmalarını sağlayacak finans kaynaklarının da sağlanması gerekir. İlimiz iş dünyasının en büyük temsilcisi konumunda olan Şanlıurfa ve Ticaret Odası olarak bizler, bu meseleyi her platformda dile getirip yetkililerle paylaşıyor, taleplerimizin karşılık bulması için ısrarcı oluyoruz. Zira bu konu, hem mevcut yatırımların sürdürülebilirliği hem de yeni yatırımlara alan açmak için üzerinde durmamız gereken temel bir konudur.”
UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton ise Şanlıurfa’nın da dahil olduğu deprem bölgesindeki işletmelere yönelik desteklerini arttırarak devam ettireceklerini kaydetti.
Şanlıurfa’da çok sayıda işletmenin depremden etkilendiğini belirten Vinton, "Her ne kadar Şanlurfa’nın diğer bazı illere göre daha az hasar aldığı söylense de ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı ve görüştüğümüz diğer kurumlardan aldığımız bilgilere dayanarak aslında çok da az hasar alan bir il olmadığını gördük. 2.700 civarında işletmenin depremde ya yıkıldığını ya da aldığı ağır hasan nedeniyle yıkılmaları öngörülmektedir. Bunun da düşük bir rakam olmadığını belirtmek isterim. Şanlıurfa depremin ardındaki günlerde sel felaketine de maruz kaldı. “İkiz felaket” diyebileceğimiz bir süreç yaşadı. Tabii bizim burada sunduğumuz destek az ve çok mütevazi bir destek. UNDP olarak, işbirliği içinde olduğumuz Şanlıurfa Ticaret ve Odası gibi yerel ortaklarımızla birlikte, daha fazla destek sunmak, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için çabalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
Program kapsamında işletmelere sağlanacak hibe için UNDP ile ŞUTSO arasında sözleşme imzalandı.
İmza atma törenine ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim ile UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton katıldı. Programın sonunda Başkan Mehmet Yetim Louisa Vinton’a plaket takdim etti.