DSİ yatırımlarının kaynağını teşkil eden su, yaşamsal öneminin yanında tüm üretim süreçlerinin ana girdilerinden birini oluşturuyor. Ulaştığı her alanda adeta zincirleme bir reaksiyona sebep olan su, hem sektörel hem de sektörler arası hareketliliği tetikliyor. Suyun tarım ve sanayide yarattığı güçlü etki, geniş iş sahalarının doğmasına da vesile oluyor.

Tarım, enerji, hizmet ve çevre sektörlerinde faaliyetlerini yürütmekte olan Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü; inşa ettiği dev barajlarda depoladığı suyu başta içme, kullanma ve sanayi suyu üretimine yönelik tesisler olmak üzere; hidroelektrik enerji üretimi, tarımsal sulama, atıksu arıtımı, taşkın kontrolü gibi çok geniş bir yelpazede mühendislik yapıları vasıtasıyla milletimizin hizmetine sunuyor.

Bu bağlamda ülkemizde 1954 yılından bu yana toprak ve su kaynaklarını geliştirmekle mesul olan DSİ, aralarında dünyada ilk kez uygulanan projelerin, en yüksek ve büyük barajların, en uzun sulama kanallarının ve içme suyu maksatlı tünellerin bulunduğu sayısız tesisi tamamlayarak milletimizin istifadesine sunmuş ve sunmaya da devam etmektedir.

Bu Kapsamda Arazi toplulaştırması ile birlikte diğer altyapı hizmetlerinin de (sulama, tarla içi geliştirme işlemleri vb. ) birlikte düşünülmesi gerekmektedir. Bu düşünceyle 2018 yılında yapılan yasal düzenleme sonucu ülkemiz genelinde arazi toplulaştırma çalışması yapma yetkisi DSİ Genel Müdürlüğümüze verilmiştir.

Sulama Yatırım Maliyetlerinden Tasarruf Sağlanacak

 Sulama projeleri arazi toplulaştırmasına bağlı olarak uygulandığı takdirde parsel sınırlarına bağlı kalmadan en ekonomik şekilde, sulama, yol ve tahliye planlaması yapıldığından, yatırım maliyetlerinde tasarruf sağlanmaktadır. Diğer taraftan arazi toplulaştırma projeleri ile kamulaştırma maliyetleri % 90 oranında azalmaktadır.

 Arazi Toplulaştırması Modern Sulama Metotlarının Uygulanmasını Kolaylaştırır

Arazi toplulaştırması ile parseller büyür, tarım teknikleri ve sulama metotlarının uygulanması kolaylaşır. Parsel sayısı azalır. Parsel büyüklüğü artar. Düzenli ve ideal parsel şekilleri oluşturulur. Her parsel yola ve kanala kavuşur. İşletme merkezi ile parseller arasındaki mesafeler azalır, ulaşımdan dolayı meydana gelen kayıplar azalır, yakıt tasarrufu sağlanır. Zirai mücadele ve gübreleme kolaylaşır. Sulama oranı ve randımanı artar. Sağlanan katma değerden dolayı arazi değeri en az iki kat artmaktadır. 

Türkiye genelinde Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri çalışmalarının devam ettiğini açıklayan DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız; “2021 yılında Şanlıurfa ve Mardin İllerinde yürütülen çalışmalar hakkında açıklamada bulundu.

2021 Yılında Şanlıurfa ve Mardin de 80 Bin 165 Hektar Arazi Toplulaştırıldı

 Genel Müdür Kaya “Şanlıurfa ve Mardin İllerimizde toplulaştırması biten ve devam eden toplam 66 adet projede toplam 1 milyon 601 bin 346 hektar alanda yürütülen toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri kapsamında, 2021 yılında 80 bin 165 hektar alanın da tapu tescil işlemleri gerçekleştirilmesiyle toplam tescil edilen alan 935 bin 516 hektara ulaşmıştır. Devam eden çalışmalarla 90 bin hektar alanın 2022 yılı sonuna kadar toplulaştırılması hedeflenmekte olup; arazi toplulaştırması tamamlanan alanın 1 milyon 25 bin 516 hektar araziye çıkarılacağını belirtti.”

Ayrıca çalışmalar kapsamında; 2021 yılında toplam 993 bin 322 metreküp taş toplam işlemi yapılarak parsel ve blok sınırları temizlenmiş olup söz konusu alanlar tarıma kazandırılmıştır. Tarla içi ulaşım yolları kapsamında ise 425 km yol yapılmıştır. 2022 yılı sonuna kadar 1 milyon  metreküp taş toplama ve  500 km tarla içi yol yapılması hedeflenmektedir.