Prof Dr Necmi Karul ile birlikte “Taş Tepeler Projesi” kapsamındaki kazı alanlarını ziyaret eden Vali Hasan Şıldak, "Çakmaktepe Kazı Alanında yürütülen çalışmalarla ilgili Kazı Başkanımız Doç. Dr. Fatma Şahin’den bilgi aldık.Bugünkü ikinci durağımız Sayburç. Kazı alanında yürütülen çalışmalarla ilgili Doç Dr Eylem Özdoğan’dan bilgi aldık.Şanlıurfa’nın her köşesinde ayrı bir değer, ayrı bir tarih gizli.

Karahantepe’de kısa süre önce bulunan, bugün Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından bilgisi paylaşılan tarih öncesi ilk sanat eseri olarak tanımlanan insan heykeli kazı çalışmalarında yeni bir heyecan oluşturdu." dedi.

F7RZvCVW8AA0aIZ

Bu arada Tarih öncesine ışık tutan, dünya ölçeğinde çok önemli keşiflerin yapıldığı Taş Tepeler projesi kapsamında 2023 yılında 9 arkeolojik alanda sürdürülen çalışmalarda son olarak insan ve hayvan heykellerine ulaşıldı. 

Kültür ve Turizm Bakanlığının yürüttüğü kazı çalışmalarıyla Göbeklitepe’nin D yapısında kireçtaşından yapılmış ve gerçek boyutlu olan bir yaban domuzu heykeli bulundu. 

Yüzeyinde kırmızı, beyaz ve siyah pigment kalıntılar görülebilen eser döneminden günümüze uzanan ilk boyalı heykel buluntusu oldu. 

Göbeklitepe’de keşfedilen yaban domuzu heykeli, H şeklinde bir sembol, bir hilal, iki yılan ve üç insan yüzü veya maskesi olduğu tahmin edilen süslemelere sahip bir seki üzerinde bulundu. 

Karahantepe’de sürdürülen kazı çalışmalarında ise dönemin en gerçekçi heykellerinden biri gün ışığına kavuşturuldu. 

Gerçekçi bir yüz ifadesiyle tarih öncesi sanatın en etkileyici örneklerinden biri olmaya aday 2,3 metre yüksekliğindeki heykel bir sekinin içerisinde zemine sabitlenmiş olarak bulundu. 

Ölü bir insanı çağrıştıran kaburga, omurga ve omuz kemiklerinin vurgulandığı oturur vaziyetteki heykelin bulunduğu alanda duvara yerleştirilmiş bir akbaba heykeli ile zemine bırakılmış taş tabaklara ulaşıldı.

F7QqDsNWoAAORWu