EKONOMİ

Şanlıurfa OSB’de İşçi Eylemleri Neyin Habercisi?

Şanlıurfa Organize Sanayi bölgesinde fabrikalardan bazıları küçülmeye gitti. Bazıları isim değiştirdi birkaç fabrikada kapandı. Son günlerde Özak Tekstil Fabrikasındaki işçi eylemleri ise bir türlü frenlenemiyor.

Abone Ol

İşçilerin sendika değiştirme girişimleri ise fabrika sahiplerini canını sıkıyor.  Özak Tekstil Fabrikasındaki işçi eylemlerinin başka fabrikalara sıçrama korkusu ise patronları kara kara düşündürüyor.

Son aylarda Şanlıurfa Organize Sanayide Bölgesinde faaliyet gösteren Akdoku ve Karahan Tekstil Fabrikası kapanırken Dermaks Tekstil Fabrikası, Uğur Tekstil, Karben Gömlek Fabrikası küçülmeye gitti. Tınalvi Gömlek Fabrikası ise isim değiştirerek küçülmeyi tercih etti. 

Şanlıurfa’da her birinin 350 ile 750 civarında işçisi olan bu fabrikalara Özak Tekstil Fabrikası da eklendi. 

İşçi eylemleriyle birlikte Özak Tekstil Fabrikasının da küçülmeye gitmesi bekleniyor.

Şanlıurfa’da 12 yıldır faaliyette olan ve günde 10 bin kot pantolon üretimi yapan Özak Tekstil Fabrikası işçi eylemleri sonrası İŞ Kur’dan 150 civarında yeni işçi takviyesi yaptı.

Eylemdeki işçiler ise bugün ve yarın hafta sonu fabrika kapalı olduğu için eylem yapmıyor.  Pazartesi günü ise eylemlerine kaldıkları yerden devam edecekleri öğrenildi.

Bu arada Özak Tekstil Fabrikası eylemdeki işçilerin cep telefonlarına mesaj ev adreslerine tebligatta bulunarak işlerine dönmelerini istedi. Bu uyarılara dikkatte almayan işçiler hakkında yasal işlem başlatacak olan Özak Tekstil Fabrikasının, iş yerini zarar uğratma davası açacağı öğrenildi. Bu yolla da işçilerin tazminat alacaklarının ödenmeyeceği ileri sürüldü.

İşçiler buna rağmen direnişlerini sürdürüyor. Patronun tercih ettiği sendikayı kabul etmeyip başka sendikaya geçen işçilerden bazıları  “Bizim kaybedeceğimiz bir şey yok. Bazı fabrikalarda asgari ücretin üzerinde 2-3 bin lira fazla ücret alanlar var.

Ama biz fazla mesaiye geliyoruz ki bunu telefi edelim. Mevcut sendikadayken bize her türlü postalarını koyuyorlardı. Beğenmiyorsan çek git diyorlardı.

Biz insanca çalışmak istiyoruz. Fazla mesai için saat 1’e kadar çalışacaksınız diyorlar. Sonra saat 1 olunca bizi bırakmayıp yine çalıştırıyorlar. Yorgunsan git biraz mescitte dinlen diyorlar.

Böyle bir çalışmayı vücut kaldırır mı? Şimdi ne olacak fabrika dünyanın siparişini almıştı. Malı yetiştirmesi gerekiyordu. Sipariş aldığı yere şimdi mal yetiştiremeyecek. Burası ihracat yapan bir firma. İşçinin de canı var. Ailesi var.  Covit döneminde bize bu sıkıntıları çıkartılar” ifadelerini kullandı.