Yaklaşık 4 yıldır arkeolojik kazıların yapıldığı ve şu sıralar iki sütun arasında devam eden Urfa Kalesi’deki kazılardan dolayı tarihi mekan ziyaretçilere kapalı. Urfa Kalesindeki kazıların başlamasıyla birlikte halk arasında mancınık da denilen söz konusu sütunlarla ilgili efsane de daha fazla gündeme geldi.
URFA KALESİYLE İLGİLİ İŞTE O EFSANE
Urfa Kalesindeki 2 sütun ile ilgili efsaneye göre; İki sütundan birinin altında büyük bir su kaynağı, diğerinin altında çok büyük bir hazine var. Ama hangisinin altında ne olduğu bilinmediği için kazılamıyormuş. Çünkü, hazineyi (altını) bulayım derken yanlışlıkla suyun olduğu taraf kazılırsa şehri su basarmış.
“ALTINLARI BULUP KALEYİ KAPATMIŞ” SÖYLENTİSİ KAZI BAŞKANI GÜLRİZ KOZBE’NİN DE KULAĞINA GİTMİŞ
Bu efsaneyi hiç duymayanlar olduğu gibi duyup da Urfa Kalesinde Kazı Başkanlığı yapan Prof. Dr. Gülriz Kozbe’ye soranlar da oluyor. Gülriz Kozbe, ŞURKAV Dergisinde Mehmet Sarmış’a verdiği röportaj “Bu efsaneyle ilgili benim bu altınları onları bulup kaleyi kapattığımı söyleyenler bile varmış.” diyor ve ekliyor;
KAZI BAŞKANI PROF. DR. GÜLRİZ KOZBE EFSANELER DEĞİL YAZILI KAYNAKLAR BİZİM İÇİN ÖNEMLİ
“Bir bilim insanı olarak görüşümü söyleyeyim. Bir kere biz arkeolojik olarak veriyi bulmadan önce, efsane ne demiş, şehir efsanesi ne demiş, hatta yazılı kaynaklar ne demiş, bunlara mesafeli bakarız. Yazılı kaynaklar bizim için çok önemli. Yol göstericidir ama onları değerlendirirken de çok dikkatli olmak gerekir.
Çünkü onlar da dönemin idarecileri tarafından yazdırıldığı için onlara da yüzde yüz güvenemeyiz. Mesela her savaşı zaferle sonuçlandırdıkları gibi. Elbette istifade etmek gerekir, ama elimizde arkeolojik veri olması lazım. Şimdi biz orada bunu yapmaya çalışıyoruz. Bugün dikkat ettiyseniz, o iki kolonun arasını kazmaya başladık.
Çünkü bugüne kadar yazılı kaynaklar doğrultusunda yapılan çalışmalar, incelemeler bize o kolonların bir mekânın parçası, bir mimarinin ön sütunları olması lazım geldiğini gösteriyor. Bir anıtsallık var. Edessa Krallığı’nın kışlık sarayıdır deniliyor. Fakat ne tür bir mimari olduğunu bilmiyoruz. Kazıların sonucunu görmek için daha bir iki sezon beklemek lazım. Alt tabakalara inmemiz gerekiyor. Şimdilik o sütunların bir mimarinin parçası olduğunu öngörebiliyoruz”