SAĞLIK

Şanlıurfa fiziksel ve psikososyal sorunlar merkezinin faliyetleri

Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dahiliye Doktorlarından Uzman Doktor Berna Kaya, Haliliye ek hizmet binasında hizmet veren fiziksel ve psikososyal sorunlar merkezinin faliyetleri (Palyatif Bakım Merkezi’) faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Abone Ol

Palyatif Bakım Merkezinde sorumlu hekim olarak görev yapan Uzman Doktor Berna Kaya sunulan hizmetler hakkında şunları söyledi;
“Palyatif bakım, tıbbi tedaviye cevap vermeyen ciddi bir hastalıkla yaşamak durumunda olan hastaların fiziksel ve psikososyal sorunlarının giderilmesi ve yaşam kalitesinin arttırılması amacıyla uygulanan destekleyici bir bakımdır.

Amacımız hastanın altta yatan hastalığını iyileştirmek değil, hastalığın neden olduğu olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak. Tedavisi sonlandırılmış ağrı, bulantı, kusma nedeniyle beslenemeyen son evre kanser hastaları ile demans, parkinson, alzheimer, MS ve inme gibi ilerleyici nörolojik hastalıklar sonucu yatağa bağımlı hale gelen hastalar baktığımız hasta grupları arasındadır”
 
Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Palyatif bakım biriminin haliliye ek binasında hizmet verdiğini vurgulayan Kaya, şu ifadelere yer verdi; “Haliliye ek bina yerleşkesi'nde 20 yatak kapasite ile Multidisipliner bir ekiple hastalarımıza hizmet vermekteyiz. ekibimiz doktor, hemşire, diyetisyen, sosyal hizmetler uzmanı, psikolog ve fizyoterapistten oluşmaktadır.

Ağrı palyasyonu, beslenme desteği gereken hastalara beslenme desteği sağlanması, bası yarası olan hastalara yara tedavisi, fizyoterapistler eşliğinde yatak içi basit egzersizler yaptırılması, hasta yakınlarına tüm bakım eğitiminin verilmesi, sunduğumuz hizmetler arasındadır. Ayrıca hasta ve hasta yakınlarının psikolog ve sosyal hizmetler uzmanları tarafından birebir görüşme sağlanarak psikolojik destek almasını sağlanmaktadır.

Merkezimizde hasta kabulü, palyatif tedavi ihtiyacı olan hastaların doğrudan servise yönlendirilmesi ile olabileceği gibi hastanede farklı bölümlerde yatan ve palyatif tedavi gereksinimi olan hastaların doktorları aracılığıyla servise nakledilmesi ile olmaktadır.”