Şanlıurfa’nın sahip olduğu değerlerini Türkiye’ye ve dünyaya tanıtmak için birçok çalışma yürüten Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Dünyanın en büyük beş turizm fuarından biri olarak kabul edilen Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı (EMITT)’nda büyük bir tanıtım gerçekleştirdi.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Şanlıurfa Valiliği, Haliliye, Karaköprü ve Eyyübiye Belediyeleri, Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası’nın işbirliğiyle İstanbul TÜYAP Kongre ve Fuar Merkezi'nde düzenlenen fuarda kurulan Şanlıurfa standı da, etkinliğe gelenler tarafından yoğun ilgi gördü.
Bugün sona erecek fuarda, Şanlıurfa'nın tarihi ve kültürel mirası en güzel şekilde tanıtıldı. Katılımcılar, bu eşsiz coğrafyanın en önemli simgelerinden biri olan Göbeklitepe'yi, dünya çapında ün kazanan Balıklıgöl'ü, Karahantepe ve Harran gibi tarihi zenginlikleri keşfetme fırsatı buldu.
Fuar standında, Urfa çiğ köftesi gibi yöresel lezzetler ikram edilerek katılımcılara hem damak tadı hem de kültürel bir deneyim sunuldu. Şanlıurfa'nın mutfağını tanıtan bu lezzetler, fuara gelen ziyaretçilerin ilgisini çekti. Ayrıca, Urfa Müzik Ahengi Grubu tarafından seslendirilen Urfa türküleri, katılımcılara Unesco Müzik Şehri Şanlıurfa’nın kültürel zenginliğini müzikle de hissettirdi. Yöresel müziklerin yankılandığı alanda, fuar ziyaretçileri Şanlıurfa'nın geleneksel kültürüne dair unutulmaz anlar yaşadı.
Şanlıurfa standını ziyaret edenler arasında Göbeklitepe ve Karahantepe ören yerlerinde yapılan kazılara başkanlık eden Prof. Dr. Necmi Karul ve Ünlü Şef Ömür Akkor da yer aldı.
AKKOR, “ŞANLIURFA’NIN BÜYÜK BİR GEÇMİŞİ VAR”
Ünlü Şef Ömür Akkor, Şanlıurfa Standı’nda yaptığı açıklamada, manevi olarak artık Şanlıurfalı sayıldığını belirterek, “Her yıl Şanlıurfa’da kazılarla birlikte 30 gün geçiriyorum. Kültürünü daha çok tanıyoruz. Şanlıurfa’nın büyük bir geçmişi var, bu yüzden her fırsatta Şanlıurfa’yı konuşmaya ve anlatmaya çok hevesliyim. Şanlıurfa benim için çok değerli bir yer, kendimi her zaman Şanlıurfa’nın bir parçası olarak görüyorum” dedi.
ASLAN, “ŞANLIURFA DENİNCE İLK AKLA ARKEOLOJİ GELİYOR”
Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürü Aydın Aslan, EMITT Fuarı'nda Şanlıurfa’yı tanıttıklarını belirterek, “Şanlıurfa denince ilk akla arkeoloji geliyor. Arkeolojinin en önemli projelerinden biri ise Taş Tepeler Projesi. Bu proje, Göbeklitepe ve Karahantepe’yi kapsayan ve ayrıca 10 başka Neolitik dönem kazı alanını da birlikte değerlendiren büyük bir arkeolojik projedir. Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından sahada yürütülen bir projedir. EMITT’te gerçekleştirdiğimiz panel, tam olarak Taş Tepeler Projesi’nin dünya çapındaki sonuçlarını ve sadece arkeolojiyle değil, bu arkeolojik alanların gastronomi ile ilgili etkilerini ele almayı amaçladı. Bu konuları anlatmaya çalıştık ve oldukça güzel sonuçlar ve geri dönüşler aldık” şeklinde konuştu.