GÜNDEM

Şanlıurfa Eğitimin Çıtasını Yükselten BİGEP’i Öğrenci ve Veliler Anlattı

Vali Hasan Şıldak öncülüğünde uygulamaya konulan Başarıyı İzleme ve Geliştirme Projesi’ni (BİGEP) bu kez öğretmen, öğrenci ve veliler anlattı.

Abone Ol

Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak’ın geçtiğimiz yıl eğitim öğretim yılının başlaması ile hayata kazandırdığı Başarıyı İzleme ve Geliştirme Projesi (BİGEP) sayesinde Şanlıurfa eğitimindeki dönüşüm ve gelişim devam ediyor. 2024-2025 Eğitim Öğretim döneminde daha da geliştirilerek il genelinde yaygınlaştırılan BİGEP’i bu kez öğretmen, öğrenci ve veliler anlatırken; projenin sinerji, motivasyon ve sürdürüle bilirlik yönleri öne çıktı.

BİGEP Okulumuza Sinerji Kazandırdı

BİGEP’in Şanlıurfa eğitimi için eşsiz bir kazanım ifade ettiğini belirten Hatice Kübra Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Müslüm Karabulut, projenin öğretmenler, öğrenciler ve veliler tarafından benimsendiğini söyledi. Proje ile birlikte okullarında çok sayıda uygulamaları harekete geçirdiklerini sözlerine ekleyen Müdür Karabulut, “BİGEP’in sürdürülebilir bir proje olduğu herkes tarafından görülmeye başlandı okul ortamlarında. Hem velilerimizi hem öğretmenlerimizin hem de öğrencilerimizin eğitim öğretimle ilgili harekete geçme konusunda çok faydalı olduğunu görüyoruz. Örneğin Uygulamaya koyduğumuz Sınıflar Yarışıyor Projemiz var. Bu projemiz ile derse katılan sınıflar, zamanında öğrencisi gelen sınıflar, soru soran sınıflar, soru daha fazla çözen sınıflar gibi gerek akademik gerekse eğitim yönünden verimli bir çalışma gerçekleştiriliyor. Ve bir aylık sürenin puanlamasının da yapılması ile birlikte öne çıkan, dereceye giren sınıflarımız ödüllendirilmiş oluyor. Aynı zamanda Okuyan Anneler Projemiz devam ediyor. Çocuklarımızın duyduğu ihtiyaçlar doğrultusunda rehberlik servisimiz annelerle belirledikleri kitaplarla ilgili okumalar gerçekleştiriyor. Kitap önerisinde bulunuyorlar ve daha sonra bunun analizini bir toplantı ile gerçekleştirmeye çalışıyorlar. Yine Anadolu Mektebi Yazar Okumaları programımız var. Özellikle şu konuya dikkat çekmek istiyorum. BİGEP’ten önce de mevsimlik tarım işçileri öğrencilerimiz vardı ama şimdi bu öğrencilerimizin ne zaman ve nereye gittiğini görebiliyor ve bu kayıtlar sayesinde hangi ders konusunda ihtiyacının olduğunu gözlemleyebiliyoruz” dedi.

Okulumuzda Sinerji ve Motivasyon Arttı

Okul Müdür Yardımcısı Cemile Nur Batan ise okullarında sinerji ve motivasyonun arttığını, bunun da okul geneline yayıldığını gördüklerini söyledi. Batan, “BİGEP, her şeyden önce sinerji ve motivasyon kaynağı oldu bizim için. En önemli özelliklerinden biri de rehberlik. Sürekli öğretmenlerimizin öğrencilerle rehberlik halinde olması çok önemli. İkinci önemli özelliği motivasyon. İyi uygulamalar sayesinde her ay ne yapabiliriz, daha iyi neler çıkarabiliriz diyerek iyi bir motivasyon kaynağı olmuştur bizim için. Üçüncü ve benim için en önemli özelliği ise öğrenci, öğretmen, veli işbirliğinin daha da pekişmesidir” diye konuştu.

Öğretmenler BİGEP Uygulamalarını Anlattı

Birçok uygulamanın başarılı bir şekilde yansıtıldığı okulda Türkçe Öğretmeni Muhammed Fatih Hanpolat, “Ortaokul öğrencilerimizle Oku, Anlat, İzle Yorumla diye bir proje başlattık. Bu proje kapsamında öğrencilerimizle bir ay film izleme, bir ay kitap okuma şeklinde bir proje başlatmış olduk. Bu projedeki amacımız öğrencilerimizin okuduğunu anlama, yorumlama ve analiz etme becerisini daha da geliştirmektir” şeklinde konuştu.

Rehber Öğretmen Esra Süslü ise “Okuyan Anneler Kulübü Projesi ile gelişen ve değişen dünya düzenine ayak uydurmaya çalışan velilerimize destek olacak konularda öncülük edecek kitaplar öneriyoruz. Daha sonra bu kitaplarımızı okuyup, beraber değerlendirmesini yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Matematik Öğretmeni Mehmet Bilal de “Okulum Bana Yeter Projesi kapsamında öğrencilerimizin okul dışındaki ihtiyaçlarını minimize etmeye çalışıyoruz. Bu vesileyle okulum gerçekten bana yeter diyerek, öğrencilerimiz arkamızda güçlü bir şekilde durup, başarılarını ciddi bir şekilde arttırırken verilerimizin de gözü arkada kalmıyor. Çocuklarım emin ellerde diyerek onlar da bize teşekkür mesajları atıyorlar” dedi.

Türkçe Öğretmeni Hikmet Dursun da BİGEP’le ilgili; “Akademik başarı yönünden yaptığımız faaliyetlerle çocuklarımız sınava hazırlamakta. Son zamanlarda yaptığımız faaliyetlerde; öğrencilerimize kendilerine ait soru kaynakları tasarlatıyoruz. Öğrencilerimiz hazırladıkları kendi kaynaklarıyla sınava kendisini hazırlamakta. BİGEP kapsamında yapılan etkinliklerle herhangi bir dershane veya özel okula ihtiyaç duymadan çalışmayı kendileri yürütmekteler” derken, Fizik Öğretmeni Nilüfer Karaoğlan Bakır ise Proje kapsamında elde ettikleri verilerle kaynak belirlemede daha da etkili bir yöntem yürüttüklerini söyledi.

Son olarak Biyoloji Öğretmeni Rahime Saygın ise velilerin eğitime katılmasıyla öğrenci eksikliklerinin daha net bir şekilde tespit edildiği ve bunların giderilmesi için Veli işbirliği içerisine daha sağlıklı bir şekilde gidilerek eğitim başarısının arttığına dikkat çekti.

Veli Gül; Çocuğumdaki Değişim Bizleri Mutlu Ediyor

Projeyi yakından takip eden Velilerden Murat Gül ise BİGEP ile birlikte çocuklarının eğitimindeki gelişmeye değindi. Veli Murat Gül, “BİGEP ile birlikte teşvik edilmeler, çocuklarımızdaki büyük değişimler, öğretmenle ilişkilerimiz Veli olarak çok çok sıklaştı ve sağlamlaştı. Bu konuda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” sözlerini kullandı.

Öğrenciler ise yine BİGEP sayesinde eğitim alanındaki eksikliklerini daha da iyi gözlemlediklerini ve kendilerini geliştirdiklerini ifade ettiler. Ailelerin okul ile iletişimlerinin sıklaştığını belirten öğrenciler, kendi aralarında akademik eğitim anlamında başarıyı esas alan bir çalışmanın ortaya çıktığını ve okula yönelik aidiyet duygularının daha da geliştiğini dile getirdiler.