GAP'a hayat veren Atatürk Barajı havzasında alabalık yetiştirilen tesislerin sayısı artıyor. Havzada yılda 20 bin tonun üzerinde balık üretiliyor. Burada yetiştirilen alabalık ve somon çeşitli illerin yanı sıra Rusya, Ukrayna ve bazı Avrupa ülkelerine satılıyor.
Bozova, Hilvan ve Birecik ilçelerinde Fırat Nehri'nin kıyısındaki alabalık tesislerinin sayısı 50'yi yaklaştı.
Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Su Ürünleri Üretim İstasyonu'ndan yetiştirilen yavru balıklar ise her yıl Siirt, Diyarbakır başta olmak üzer bir çok ile milyonlarca yavru balık gönderiliyor. Bu illerin baraj göletlerine bırakılan yavru balıklar arasında şabut balığı da bulunuyor.
Bu yıl içersinde Şanlıurfa'dan Siirt'e 1 milyon 300 bin adet yavru şabut balığı gönderilirken Diyarbakır'da da 40 göl ve göletlere 2 milyon 900 bin sazan yavrusu bırakıldı
Bu arada hafta sonu Bozova Belediyesi tarafından organize edilen Sazan Balığı Yakalama Etkinliğine katılan Şanlıurfa Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aksoy, Diyarbakır Sportif Olta Balıkçılar ve Doğal Yaşamı Koruma Derneği Başkanı Burhanettin Yıldırım ve üyeleri ile de festival ve balıkçılık hakkında istişarelerde bulundu. Mehmet Aksoy, en hızlı gelişen gıda sektörü olan balıkçılığın, sağlığa katkısı, istihdam oluşturmada, ihracatı ve pazarlaması ile ekonomik boyutlu kazanımının önemine dikkat çekti.
Şanlıurfa Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aksoy, Atatürk Baraj Gölü Yaslıca Mahallesinde BABADER 'in düzenlemiş olduğu 8. Geleneksel Sazan Balığı Yakalama Olta Balıkçılığı yarışmasında; "Dünyada en çok balıklandırma çalışması yapan ülkeler arasındayız. Türkiye iç sularımızda balıklandırma çalışması yapmaya devam edeceğiz.
Ulaşamadığımız yerlere hava araçları ile ulaşacağız. İç sularda alabalık yetiştiriciliğinde ilimiz 3.sırada. Su ürünleri yetiştiriciliğinde 8.sırada. Avcılık ve yetiştiricilik faaliyetinde Şanlıurfa toplam 7.800kg üretim yapmaktadır. "dedi.