“Ilık sütün” bir efsane olmadığı, gerçekten de uykuya yardımcı olduğu­nun anlaşılmasıyla, son dönemde uykuya yardımcı olan yiyecekler merak konusu olmuştur. Peki sütten başka hangi besinler mışıl mışıl uyumanızı sağlar? Tüm bu soruların cevabını kısaca vermeye çalışalım.

Öncelikle uyku gıdalarının en ünlüsü –eğer laktoz duyarlılığınız yok­sa– ılık süte değinelim. Sütün uykuya destek olmasının esas nedeni içindeki “triptofan” isimli maddedir. Vücudunuz bu maddeyi mutluluk hormonu “serotonin” ve uyku hormonu “melatonin” yapımında kullandığından ılık süt üzerine de biraz bal eklediğinizde uykuya yardımcı olur. Ancak gere­ğinden fazla süt tüketiminin farklı sorunlara yol açtığı unutulmamalıdır. Triptofan sadece sütte bulunmaz. Tahıllar, muz, peynir, hindi eti ve fıstık da bu maddeyi bol bol içermektedir.

Ancak yine unutulmamalıdır ki, dil ve bağırsak florası bozuksa istediği­miz kadar tritofan içerikli gıda alalım sistem ondan faydalanamaz ve yete­ri kadar serotonin üretemez. Serotoninin sağlıklı ve dengeli olabilmesinin yolu, sağlıklı bir bağırsak florasından geçer.

Bal: Bitki çayı veya ılık sütün içine atılacak bir çay kaşığı kadar balın etkisi büyüktür. İçindeki şeker beyni olumlu yönde hareketlendirir.

Patates: Az miktarda fırında pişirilmiş patates midenizi yormayacağı gibi içeriğindeki tripofan sayesinde asit seviyesini düşürür. Etkiyi daha da artırmak için sütle birlikte püre kıvamına getirip yiyebilirsiniz.

Bezelye: Taze ve donmuş olarak kullanılabilen bezelye B1, C vitamin­leri, protein, lif ve folik asit içerir. Sinir sisteminde sorunları olanlara tav­siye edilir.

Yulaf: Çiçeklenme döneminde toplanan yulaf çiçeğinin gövde ve kökleri kullanılabilir. Fiziksel ve zihinsel yorgunluğun giderilmesine yardım eder. Kediotu ile birlikte de kullanılmaktadır. İçeriğindeki melatonin sayesinde iyi bir uykunun en iyi ve doğal ilaçlarından biridir. Akçaağaç şerbetiyle ka­rıştırırsanız lezzetiyle de büyüler.

Badem: Bir avuç badem yerseniz hem tripofan hem de uygun ölçüde içerdiği kalsiyum sayesinde kaslarınızın rahatlamasına yardımcı olur.

Ketentohumu: Süt veya yoğurt içine katabileceğiniz keten tohumu ome­ga-3 yağ asitleri açısından oldukça zengindir. Doğal moral verici bir etkisi bulunur.

Hindi: Uykunun 2-3 saat öncesi, bir ince dilim kepek ekmeği üzerine koyacağınız küçük bir parça haşlanmış hindi eti yararlı olacaktır. Bu ette de tripofan bulunmaktadır.

Elma: Sinirleri ve adaleleri kuvvetlendirir. Bedensel ve zihinsel yorgun­luğu giderir. İdrar söktürür. Vücuttaki zararlı maddelerin atılmasına yar­dımcı olur. Böbreklerdeki kum ve taşların dökülmesini sağlar. Hazmı ko­laylaştırır. Kanı temizler. Kolesterolü düşürür. Kabızlığı giderir. Şeker has­talarına faydalıdır. Öksürüğü keser. Ateşi düşürür. Uçukları giderir.

Kereviz sapı: Kerevizin yeşil kısımları da uyku getirmeye yardım eder.

Urfa'da Boğazı Kesilerek Öldürülen Kadının Cinayet Zanlısı Yakalandı Urfa'da Boğazı Kesilerek Öldürülen Kadının Cinayet Zanlısı Yakalandı

Marul: Yeşil yapraklı sebzeler arasında olan marul, askorbit asit içer­mesi sebebiyle uyku getirici özelliği ile tanınır. Yatıştırıcı etkisi vardır. Uykusuzluğa iyi gelir. Sinirleri yatıştırır. İdrar söktürücü, iç temizleyici­dir. Ayrıca baş ağrılarını hafifletici, süt artırıcı ve cinsel arzuyu yatıştırıcı özelliği mevcuttur.

Akşam yemeğinden birkaç saat sonra bu yiyecekleri içeren ufak bir ara öğün atıştırmanız uykunuza fayda sağlayacaktır. Ancak kaliteli bir uyku için aç olarak yatmanız daha uygun olacaktır. Bu nedenledir ki akşam yemeği­nin olabildiğince erken saatte yenmesi halinde sağlık ve kaliteli bir uyku için çok ciddi bir yatırım yapılmış olur. Bu ara öğünlerin bol karbonhidrat, az miktarda protein içermesi ve hafif olması gerektiğini belirtelim. Az yağlı veya yağsız sütle hazırlanmış küçük bir kâse tahıllı kahvaltı gevreği, ince bir dilim peynir veya hindi etiyle birkaç parça kraker yemek sizi uyku ön­cesinde rahatlatabilir. Ancak kilo sorunu yaşıyorsanız kalorileri de hesaba katmalısınız.

Yatmadan önce ağır, baharatlı, mayalı yiyeceklerden ve gazlı, alkollü, ka­feinli içeceklerden kaçınmanız gerekir. Ayrıca yatmadan önce yenen aşırı proteinli yiyeceklerin uyarıcı etki yaparak uykunuzu kaçırabileceği de ak­lınızda bulunsun. Bu nedenle et ve et ürünlerinden zengin yiyecekleri öğle yemeğine bırakmalısınız.

Kaliteli bir uykuyu garanti etmek istiyorsanız hazırlıklarınıza sabah saat­lerinden itibaren başlamanız daha yararlıdır.

Güne iyi bir kahvaltı ederek başlamanız, öğle yemeklerini daha hafif ye­meniz, akşam yemeklerini yatma saatinizden en az 3-4 saat önceye kaydır­manız faydalı olacaktır.

İyi bir beslenme düzeninin yanı sıra sağlıklı bir kilo aralığında bulunma­nız da uyku apnesi gibi sorunları önleyerek rahat uyumanızı sağlar.

Nöralterapi ve Hüseyin Nazlıkul’un diğer tedavi yöntemlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Editör: Urfadasin Haber