KUDEM Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalarda tabula ansatanın ait olduğu mezar odası tespit edildikten sonra, konu Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na iletildi.

Çift dilli yazıtın yer aldığı Tabula Ansata, ortadan kırık olarak bulunmuştu. 

Bölge kurulunca alınan karara istinaden, Büyükşehir Belediyesi ve Şanlıurfa Müze Müdürlüğü’nün ortaklaşa yürüttüğü çalışmayla Tabula Ansata’nın restorasyonuna başlandı. 

Restorasyonun tamamlanmasının ardından ait olduğu mezar odası cephesine yerleştirildi.

Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri bölümünden Prof. Dr. Mustafa Adak tarafından yapılan çalışmada; “Bu anıt Kineas çocukları Zooras, Bias ve Boethos’a ve de onların çocuklarına aittir” şeklinde tercüme edildi.

Şanlıurfa’nın İki İlçesinde Oto Hırsızlığı Operasyonu: 2 Tutuklama Şanlıurfa’nın İki İlçesinde Oto Hırsızlığı Operasyonu: 2 Tutuklama

Yine Adak’ın belirttiğine göre, Zooras dışındaki isimler Yunan kökenli olup yazıt M.S. 3. yüzyıla aittir. Bu çift dilli yazıt, Edessa’nın kozmopolit yapısını ve kültürler arası etkileşimlerini yansıtan değerli bir buluntudur.

KUDEM’den Uzm. Arkeolog Zeynep Nida Yıldırım, yüksek lisans tezi kapsamında 24 numaralı mezar odasının ornamentik özelliklerini ve plan tipolojisini incelemeye yönelik bir araştırma da gerçekleştirdi.

Editör: Urfadasin Haber