Anayasa Mahkemesi’nin Yetki Yasası kapsamında olmadığı gerekçesiyle iptal ettiği KHK düzenlemeleri, torba yasa teklifleriyle yeniden Meclis gündeminde. İktidar, 19 maddelik yeni bir teklifle iptal kararlarını yasa maddesine dönüştürüyor.

Fakıbaba 23 Nisan Mesajında Çocuklarla Neşe Dolu Fotoğraflarını Paylaştı Fakıbaba 23 Nisan Mesajında Çocuklarla Neşe Dolu Fotoğraflarını Paylaştı

ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARI NASIL AŞILIYOR

Temmuz 2018’de yürürlüğe giren 703 sayılı KHK’nin iptal edilen hükümleri, 12 ay sonra yürürlüğe girecek olsa da iktidar bu süreyi torba yasalarla dolduruyor. Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçen 32 maddelik teklifin ardından, 19 maddelik yeni bir torba teklif daha Meclis’e sunuldu. Bu adımla, Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği düzenlemeler yasa maddesi olarak hayata geçiriliyor.

657 SAYILI YASA’DA ÇIĞIR AÇAN DEĞİŞİKLİKLER

Torba teklifin en dikkat çeken maddesi, 657 sayılı Devlet Memurları Yasası’nın delinmesine izin veren düzenleme. Cumhurbaşkanlığı ve kamu kurumları, 657’ye tabi olmadan sözleşmeli personel istihdam edebilecek. Bu kapsamda, “özel bilgi ve uzmanlık” gerektiren işlerde yerli veya yabancı personel çalıştırılabilecek.

YABANCI PERSONEL İSTİHDAMI VE ÜCRET TAVANI

Teklifle, yabancı personel için 5 kat ücret tavanı getiriliyor. Sözleşmeli çalışanlar, 657’de belirlenen tavanın 5 katına kadar maaş alabilecek. Ancak kısmi zamanlı çalışanlara işsizlik sigortası primi ödenmeyecek ve iş sonu tazminatı verilmeyecek.

SOSYAL GÜVENLİK VE İSTİHDAM KRİTERLERİ

Sözleşmeli personel, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kapsamında sigortalı sayılacak. Ancak sözleşme bitiminde kamu kurumlarında kalıcı bir statü kazanılmayacak. Personel alımında aranan öğrenim, yabancı dil ve diğer şartlar, kurumların çıkaracağı yönetmeliklerle belirlenecek.