Ev sahipleri ile kiracılar arasında adeta akıl oyunları oynanmaya devam ediyor. Ev sahipleri mevcut kiracılarını evden çıkarıp evini daha yüksek bir ücrete başkasına kiralamak için uğraşıyor. Avukat Ali Alper Tüfekçi, kiracıların ev sahiplerinin oyununa gelmemesi için dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı.
Kira sözleşmesinin önemine dikkat çeken Ali Alper Tüfekçi, kira sözleşmesindeki önemli unsurların altını çizdi.
Sözleşmedeki bazı kurallara dikkat çeken Tüfekçi, bu kuralların hem kiracı hem de ev sahibinin kanuni haklarını koruduğunu söyledi. İşte tüm detaylar…
KİRA SÖZLEŞMESİ NEDİR?
Kira sözleşmesi, bir mülkün sahibi olan kişi veya kurum ile bu mülkü kullanmak isteyen kiracı arasında yapılan resmi bir anlaşmadır. Kira sözleşmesi, kiracının belirli bir süre boyunca mülkü kullanma hakkını ve bu kullanım karşılığında belirli bir kira bedeli ödeme yükümlülüğünü düzenler. Kira sözleşmesi yapmayı kesinlikle unutmamalısınız. Kira sözleşmeleri yaparken hazırladığınız metinde haklarınızın korunduğuna dikkat etmelisiniz.
Kiracının mülkü ne amaçla kullanacağı, kira bedelinin miktarı ve ödeme şartları, kira süresi, depozito gibi önemli detaylar bu sözleşme içinde belirtilir. Kira sözleşmesi yaparken bir avukattan hukuki bir gözle sözleşmeye bakmasını isteyebilirsiniz. Ayrıca kira sözleşmeniz bittiğinde sözleşmeyi devam ettirip ettirmemek yine kiracının elinde bulunan bir haktır.
KİRACILARI TAŞINMAYA ZORLAYABİLİR
Tüfekçi, özellikle kira sözleşmelerinin yazılı olmamasının, kiracılar ve ev sahipleri için riskler içerdiğini vurguladı. Örneğin, kira dönemi sonunda ödeme şekli konusunda yaşanan anlaşmazlıklar, taraflar arasında hukuki süreçlere yol açabilir ve kiracıları taşınmaya zorlayabilir.
Bu nedenle, Tüfekçi, kira sözleşmelerinin yazılı olarak düzenlenmesini ve taraflar arasındaki anlaşmazlık durumlarını çözebilmek için bir dayanak sağlamasını gerektiğini vurguladı.
Günümüzde, kiracılar kira ücretini iki farklı şekilde ödemektedirler. Bazı kiracılar kira bedelini elden öderken, diğerleri ise banka aracılığıyla elektronik ortamda ödeme tercih etmektedirler. Avukat Tüfekçi, kira ödeme şeklinin doğru bir şekilde uygulanması gerektiğinin altınız çizdi.
KİRAYI ELDEN VERENLER DİKKAT
Tüfekçi, "Eğer kiracı elden ödeme yapacaksa, ev sahibi ödemenin gerçekleştirildiğine dair yazılı ve kiracının imzasını taşıyan bir belge almalıdır.
Aksi takdirde, hukuki açıdan kiracının ödemeyi gerçekleştirdiğine dair somut bir kanıt olmayacağı için, bu durum hukuki süreçlerde ev sahibinin hakkını kaybetmesine neden olabilir." açıklamalarında bulundu.
AYNI TARİHTE İMZALANSA BİLE GEÇERSİZ SAYILIR
Avukat Ali Alper Tüfekçi, kiracının evden çıkarılması durumunda ev sahibinin bu işlemi yasal bir zemine oturtması gerektiğini açıkladı.
Bu süreçte ev sahibi, kiracıya önceden yazılı bir ihtar göndermeli ve evi boşaltma gerekliliğini kanıtlamalıdır. Ayrıca, kira taahhütnamesinin aynı tarihte imzalanmış olsa bile, bu durum geçersiz sayılacaktır.
1 YILLIK KİRA SÖZLEŞMESİ BİTİNCE EV SAHİBİ KİRACIYI ÇIKARABİLİR Mİ?
Belirli süreli kira sözleşmelerinde süre bitiminde sözleşmeyi sona erdirme yalnızca kiracıya tanınan bir haktır.
Örnek olarak; 1 yıllık kira sözleşmesi bittiğinde kiraya veren; kiracıya süre bitti evi veya işyerini tahliye et diyemez. Ancak sözleşme bitiminden 1 ay içerisinde ihtiyaç sebebiyle tahliye davası açılabilmektedir.
KİRASINI DÜZENLİ ÖDEYEN KİRACI NASIL ÇIKARILIR?
Kirasını düzenli ödeyen kiracının çıkarılabilmesi için kiraya veren, sulh hukuk mahkemesinde “ihtiyaç sebebiyle tahliye davası” açabilir.
Davanın doğru sürede açılması gerekir. Aksi halde dava reddedilir. Davada; kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya bakmakla yükümlü olduğu kişinin taşınmaza ihtiyaç duyduğu ispatlanmalıdır.
KAÇ YILDAN SONRA KİRACI ÇIKARILIR?
Kiraya veren kira sözleşmesinin başladığı tarihten on yıl geçtikten sonra kiracıyı çıkartabilir. Ancak 10 yıllık süreyi izleyen her uzayan senenin bitişinden en az 3 ay önce bildirim yapmalıdır.