Şanlıurfa kent merkezinin 18 kilometre kuzeydoğusunda, Örencik Köyü yakınlarında bulunan Göbeklitepe, 1963 yılında, İstanbul ve Chicago Üniversitelerinin ortaklığıyla gerçekleştirilen bir yüzey araştırması sırasında keşfedildi. Alanın gerçek değeri, 1994 yılından sonra başlatılan kazı çalışmaları ile ortaya çıkmaya başladı. Bu çalışmalar sonrasında, Göbeklitepe'nin 12 bin yıl öncesine uzanan bir kült merkezi olduğu anlaşıldı.
Göbeklitepe'yi gezmek için tıklayınız...
AHLAT SELÇUKLU MEYDAN MEZARLIĞI – BİTLİS
Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı dünyanın en büyük Türk İslam mezarlığı niteliğini taşıyor. UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'nde yer alan mezarlıkta dönemin ünlü sanatkarların eserleri bulunuyor. Tarihin önemli kaynakları arasında yer alan mezar taşları ait oldukları toplumların inançlarını, sanat anlayışlarını, sosyal ve kültürel yapılarını yansıtıyor.
Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı'nı gezmek için tıklayınız...
GALATA KULESİ
Dünyanın en eski kuleleri arasında sayılan ve İstanbul'un sembollerinden biri olan Galata Kulesi, 2013 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil edildi. İstanbul'un silüetini oluşturan en önemli yapılardan biri olan Galata Kulesi, uzun dönem yangın gözetleme kulesi olarak kullanıldı ve Galata Yangın Kulesi olarak adlandırıldı. Şu anda restorasyonda olan kuledeki çalışmaların 2024'ün nisan ayında tamamlanması planlanıyor.
Galata Kulesi'ni gezmek için tıklayınız...
TÜRK VE İSLAM ESERLERİ MÜZESİ - İSTANBUL
Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Türk ve İslam sanatı eserlerini topluca kapsayan ilk Türk müzesidir... 1914 yılında Evkaf-ı İslamiye Müzesi adıyla Süleymaniye Külliyesi'nin İmaret bölümünde kurulan müze, aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu döneminde açılan son müzedir. Müze, cumhuriyetin ilanından sonra, Türk ve İslam Eserleri Müzesi adını aldı, 1983 yılında, günümüzde içinde bulunduğu İbrahim Paşa Sarayı'na taşındı. Türk ve İslam Eserleri Müzesi, 40 bine yakın eser sayısı ve barındırdığı nadir eserlerle öne çıkıyor.
Türk ve İslam Eserleri Müzesi'ni gezmek için tıklayınız...
TUNCELİ MÜZESİ
Tunceli'de 2020'de hizmete sunulan Tunceli Müzesi, 4 blok ve 5 bin 800 metrekare kapalı alandan oluşuyor. Alevilik, etnografya ve arkeoloji bölümlerinin yanı sıra yazılı ve görsel alanlar bulunan müzede, taş aletler, para keseleri, mühürler, yüzükler, sikkeler, çömlekler, bal mumu heykelleri ile koç ve at biçimli mezar taşları gibi çok sayıda eser sergileniyor.
Tunceli Müzesi'ni gezmek için tıklayınız...
NEMRUT ÖREN YERİ – ADIYAMAN
Adıyaman ili Kahta ilçesi sınırları içerisinde bulunan, yüksekliği 10 metreyi bulan büyüleyici heykelleri ve metrelerce uzunluktaki kitabeleriyle Kommagene Krallığı'nın kutsal alanı olarak nitelendirilen Nemrut Dağı, 1987 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girdi. Nemrut, Anadolu'da Helenistik Dönem'e ait en görkemli kutsal kalıntıları barındırıyor.
Nemrut Ören Yeri'ni gezmek için tıklayınız...
SAGALASSOS ANTİK KENTİ – BURDUR
Burdur'un Ağlasun ilçesinde aşkların ve imparatorların şehri olarak bilinen, 1750 rakımdaki antik kent 2009'da UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girdi. Geçmişi milattan önce 3 bin yılına kadar uzanan Sagalassos, ziyaretçilerini 5 bin yıllık sokaklarında tarihi yolculuğa çıkarıyor.
Sagalassos Antik Kenti'ni gezmek için tıklayınız...
CUMHURİYET MÜZESİ - ANKARA
Cumhuriyet Müzesi ya da II. Türkiye Büyük Millet Meclisi binası, 1923 yılında Mimar Vedat Tek tarafından Cumhuriyet Halk Fırkası toplantı yeri olarak tasarlandı. Ancak o dönem I. TBMM binası yeterli gelmeyince meclis binası olarak düzenlendi ve 18 Ekim 1924 tarihinde hizmete açıldı. Bina; Türk Siyasi tarihinde önemli yeri olan II. TBMM, 1924-1960 yıllarında Atatürk ilke ve devrimlerinin gerçekleştirilmesi, önemli yasaların çıkarılması, uluslararası anlaşmaların imzalanması ve çok partili sisteme geçiş gibi Türkiye siyasi tarihinin önemli olaylara tanıklık etti.
Cumhuriyet Müzesi'ni gezmek için tıklayınız...
ANADOLU MEDENİYETLERİ MÜZESİ - ANKARA
Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara Ulus'ta Atpazarı olarak adlandırılan semtte, Ankara Kalesi'nin dış duvarının güneydoğu kıyısında yeni işlev verilerek düzenlenmiş iki Osmanlı binasından oluşuyor. Bu yapılardan biri Mahmut Paşa Bedesteni, diğeri ise Kurşunlu Han... 1881 yılındaki yangından sonra terk edilen her iki yapı, daha sonra Atatürk'ün isteği ile Anadolu'dan toplanan eserleri sergilemek amacıyla uzun yıllar süren yenileme çalışmaları sonucunda müzeye dönüştürüldü.
Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ni gezmek için tıklayınız...