Göbeklitepe ile Karahantepe Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul Karul, Göbeklitepe’nin uzun kazı geçmişi olan bir alan olduğunu ve 2018’de UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine girmesiyle çok ciddi bir ziyaretçi akınına uğradığını belirtti.

Geçe yıl Göbeklitepe’yi 850 bin kişinin ziyaret ettiğini belirten Karul, ziyaretçilerin böyle alanları ziyaret etmesinin kendilerini mutlu ettiğini ancak bunun aynı zamanda ziyaretçi baskısı anlamına da geldiğini ifade etti.

Bölgede yaşanan depremler nedeniyle Göbeklitepe’de çeşitli koruma teknikleri uygulamaları gerektiğini vurgulan Karul, “Burada bir korum çatısı var açığa çıkan kalıntıları koruyan ancak yine de açık alan koşulları etkili olmaktadır. Dolayısıyla 20 yıla aşkın bir kazı çalışmasının ardından biz de bu yıldan itibaren açığa çıkan duvarları sağlamlaştırmayı planlıyoruz. Bunun için bir takım denemeler yaptık, harç denemeleri yaptık tamamen doğal malzemelerle elde ettiğimiz. Geçtiğimiz yıldan beri de bunları gözlemliyoruz. Bu yıl onların uygulanmasına başlayacağız. Diğer taraftan da bu tür yapılar bilinçli olarak gömülmüş yapılar, içlerini kazı gereği boşattık. Şu anda dikili taşlar bir takım desteklerle ayakta duruyorlar. Bu güne kadar bu destekler görevlerini yaptılar ama şimdi onları yenilemek istiyoruz. Yenilemenin yanı sıra da yakın zamanda yaşadığımız depremden dolayı da bu yenilemeyi, bu desteklemeyi sismik izolatörlerle güçlendireceğiz. “ dedi.

Editör: Yunus Emre Aktaşoğlu