EKONOMİ

GAP Eylem Planı'na 496 Milyar Lira Destek

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yeni "GAP Eylem Planı" kapsamında 198 projeye, 2024-2028 döneminde, 496 milyar lira kaynak aktaracaklarını bildirdi.

Abone Ol

Şanlıurfa'da düzenlenen "GAP Eylem Planı Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı",da konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin de kalkınma yolculuğundan hak ettiği payı aldığına dikkati çekti.

Sadece bu yıl tamamlanan yatırımlarla Diyarbakır'da 10 bin 242, Şanlıurfa'da 9 bin 922, Mardin'de 10 bin 228, Batman'da 9 bin 929 istihdam oluşturulduğunu hatırlatan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı" kapsamındaki Mardin, Diyarbakır ve Şanlıurfa'da 43 projeye 3,2 milyar lira destek sağladıklarına anlattı.

Kacır, program kapsamında kurulan Ayakkabıcılar Sanayi Bölgesi ile Şanlıurfa'yı ayakkabı sektöründe üretim merkezi haline getirdiklerini bildirdi.

"GAP Bölgesi'nde son 11 yılda 6,6 milyar lira kaynak"

Bölgede AR-GE ve inovasyon altyapısını güçlendirerek yenilikçi fikirlerin ticarileşmesi için 6 teknopark, 19 AR-GE merkezi ve bir tasarım merkezi kurduklarına işaret eden Kacır, "Verdiğimiz destekler, etkin teşvik mekanizmalarımız ve hayata geçirdiğimiz yeni yatırımlarla kadim coğrafyamız, geleceğe umutla bakan bir üretim ve inovasyon merkezi olarak yeniden şekilleniyor." diye konuştu.Kacır, bölgede pek çok alanda önemli projeleri hayata geçirdiklerini bildirerek, "Bölge Kalkınma İdare'miz son 11 yılda GAP Bölgesi'nde sürdürülebilir büyümeyi hedefleyen 1038 projeye 6,6 milyar lira tutarında kaynak sağladı." ifadesini kullandı.

Bakan Kacır, Türkiye'nin tarımsal üretim potansiyelinin en yüksek olduğu coğrafyalardan biri olan bölgenin tarımsal üretimi ve verimliliğini yükseltmeyi geleceğin inşası için kilit taşı olarak gördüklerini söyledi.Bu doğrultuda, bölgede tarımsal üretim potansiyelini artırmak üzere devreye aldıkları "Küçük Ölçekli Tarımsal Sulama Programı" ile 318 bin dekar alanı sulamaya açtıklarını ifade eden Kacır, "Önümüzdeki yıl itibarıyla da 49 bin vatandaşımıza istihdam sağlayacak, 52 bin 500 dekar alanı daha sulamaya açacağız." diye konuştu.

Bölgeyi kalkındıracak çok boyutlu müdahale araçları içeren "Entegre Kırsal Kalkınma Programı"nın ilk fazını tamamladıklarını anlatan Kacır, gelişmeleri dikkate alarak "Yeni Nesil Entegre Kırsal Kalkınma Programı"nı başlattıklarını söyledi.

"Bölgemizdeki 9 şehrin ekonomilerini güçlendirecek yatırımları süratle gerçekleştireceğiz"

Kacır, GAP Bölgesi'ni ülkenin gıda ambarı haline getirdiklerini ifade ederek, çiftçilerin, tarlada ilave donanıma ihtiyaç duymadan doğru hasat tarihini, kullanmaları gereken gübre miktarlarını belirleyebilmelerine imkan tanıyan yerli ve milli yazılım "GAP Hassas"ı hayata geçirdiklerini dile getirdi.

"Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi" ile şehirlerin potansiyelini harekete geçirecek projeleri tespit ettiklerini vurgulayan Kacır, "Bölgemizdeki 9 şehrin ekonomilerini güçlendirecek, yer altı ve yer üstü zenginliklerini değere dönüştürecek yatırımları süratle gerçekleştireceğiz." ifadesini kullandı.

Kacır, söz konusu strateji kapsamında Gaziantep'te orta-yüksek ve yüksek teknoloji üretim ve ihracatın artırılmasını temel hedef olarak belirlediklerini, Diyarbakır ve Şanlıurfa'yı tekstil ve mobilya sektörlerinden gelecek yeni yatırımlarla buluşturacaklarına işaret etti.

Şehirleri daha çok tanıtmanın yanında lojistik alt yapılarını ve bağlantılarını daha da güçlendirerek, öne çıkan turizm destinasyonları haline gelmelerini sağlayacaklarını belirten Kacır, bölge illerine dair diğer hedefleri anlattı.

"Program 570 bin kişiye istihdam sağlayacak"

Kacır, Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi'yle uyumlu olarak GAP'a yeni bir soluk getirecek ve kazanımları besleyecek yeni projeleri içine alan ve 2024-2028 dönemini kapsayan GAP Eylem Planı'nın tüm paydaşların katkılarıyla, titiz bir çalışma sonucu oluşturulduğunu söyledi.

Plan kapsamında sürdürülebilir akıllı tarım uygulamalarıyla sulama hedeflerine ulaşmayı ve kırsaldaki ekonomik katma değeri artırmayı hedeflediklerini bildiren Kacır, "GAP Bölgesi vizyonumuzun çerçevesini, kaynak kullanımında verimliliği sağlayan, entegre ve sürdürülebilir kalkınma anlayışıyla çizerek 5 öncelikli dönüşüm programı oluşturduk.Bunlardan ilki 214 milyar liralık bütçeyle gerçekleştirmeyi planladığımız sulama programı." bilgisini paylaştı.

Katma değer oluşturacak bu dönüşümü, 2028'e kadar, 475 bin hektar alanı sulamaya açarak gerçekleştireceklerini anlatan Kacır, "570 bin kişiye istihdam sağlayacak programla, hedefimiz kuru tarımda 1605 dolarlık katma değer artışı ve GAP Bölgesi tarımsal Gayrisafi Katma Değer'in ülke içindeki payının yüzde 19'a, bitkisel üretim değerinin de yüzde 21,5'e yükselmesidir." diye konuştu.

Kacır, "Tarımda Hassas Dönüşüm Programı"yla akıllı tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması, rekabetçi tarım ürünlerinde entegre kaynak verimliliği, sulama pompalarında verimlilik ve iyi pamuk uygulamalarını 64 milyar liralık bütçeyle hayata geçirileceğinin bilgisini verdi.

Hayvancılık altyapısının geliştirilmesi, meraların ıslahı ve optimizasyonu, taşlık arazilerin ıslahı ile yenilenebilir enerji kaynaklarının tarımda kullanımının yaygınlaştırılmasını hedefleyen projelere de ağırlık vereceklerini bildiren Kacır, programla akıllı sulama sistemlerinin kullanıldığı alanın 400 bin hektara, iyi pamuk yetiştiriciliği yapılan alanın 611 bin dekara çıkarılmasını, 50 bin dekar mera alanının ıslah edilmesini, 50 bin dekar taşlık arazinin tarıma kazandırılmasını hedeflediklerini söyledi.