Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yeni güncellemeye gidiyor. Yeni yaş-gün tablosu ile birlikte, 3600, 5000 ve 7200 prim hesapları sıfırlandı! Yeni emeklilik sistemi araştırma konusu oldu. EYT ile başlayan süreç ev hanımlarına emeklilik ve küçük esnafın prim süresinin düşürülme çalışmasıyla devam ediyor. Prim günü yetmeyen ancak yaşı nedeniyle bunu tamamlama imkanı da kalmayan kişiler 'yaştan emekli' olabilir. Şartlar ilk sigortalılık tarihine göre değişse de, 10 yılla, yani 3600 günle emekli olmak da mümkün. Normal emeklilik dışında bir de yaşı ilerlemiş fakat prim ödeme gün sayısı az olan kişiler için yaştan emeklilik uygulaması bulunuyor. Yaştan emeklilikte daha düşük prim ödeyerek emekli olunur. Hatta sadece 10 yıl çalışan bir kişi bile yaştan emekli olma hakkına sahip olabilir. Ancak bunun için erken yaşta sigortalı olmak gerekir.

Siverek OSB'de Fabrika Sayısı Artıyor Siverek OSB'de Fabrika Sayısı Artıyor

YAŞTAN EMEKLİLİK NASIL HESAPLANIR?
Peki yaştan emeklilik nasıl işleyecek? Yaştan emeklilik, belirli bir yaşa gelmiş ve normal emeklilik için gerekli prim ödeme sayısını dolduramamış yani yeterince çalışamamış kişilere sağlanan bir haktır. Prim gün sayısı yetmeyen ve bu nedenle emekli olamayan ancak yaşı nedeniyle prim ödeme gün sayısını tamamlama imkanı kalmamış kişiler yaştan emeklilik hakkından yararlanabilir.

Yaştan emeklilik şartları ilk kez sigortalı olunan tarihe göre farklılaşıyor. 9 Eylül 1981'den önce ilk kez sigortalı olmuş kadınlar ve yine 23 Mayıs 2002 itibarıyla 15 yıl sigortalılığı bulunan kadınlar 50 yaşında ve 3600 prim günüyle emekli olabilir.

HİÇ ÇALIŞMAYAN EV KADINLARI NASIL EMEKLİ OLABİLİR?
BAĞKUR primi ile emeklilik elde edilebilir. BAĞKUR prim günlerinin de SGK gibi belirli bir sayıya ulaşması gerekir. Çalışmayan kadınlar, sigortası yatan eşleri sayesinde emeklilik hakkı elde edebilir. Ev hanımının eşi emekli olmuş ise emeklilik durumu öncesindeki evlilik tarihine bakılır.

Editör: Urfadasin Haber