İlk kez düzenlenen, neolitik döneme dair önemli bulgu ve keşiflerin değerlendirileceği Dünya Neolitik Kongresi’nin Şanlıurfa'daki açılışını Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla gerçekleştirildi.

Şanlıurfa Kızılkoyunda İlk Defa Çift Dilli Yazıt Bulundu Şanlıurfa Kızılkoyunda İlk Defa Çift Dilli Yazıt Bulundu

Dünya Neolitik Kongresi'nin açılışında konuşan Kültür Turizm Bakanı Mehmet Nuri Aksoy, "İnsanlık tarihinin en önemli dönemlerinden Neolitik Çağ'ı anlamak ve gelecek nesillere aktarmak adına Şanlıurfa’da düzenlenen DünyaNeolitikKongresi’nin açılışını gerçekleştirdik.

63 ülkeden yaklaşık bin katılımcıyla gerçekleşen bu kongre, Anadolu'nun Neolitik mirasını tüm dünyayla paylaşıyor ve ülkemizi bilimsel bir merkez olarak öne çıkarıyor.

Göbeklitepe’den Karahantepe’ye, Anadolu’nun her köşesindeki kazılar, tarihimizin derinliklerine ışık tutarken; Bakanlığımızın #GeleceğeMiras projesi ile de bu zenginliği koruma ve dünyaya tanıtma hedefimizi sürdürüyoruz.

Kültürel mirasımızı koruyarak bilimsel gelişmelere katkı sunmaya devam edeceğiz.

Kongrede emeği olan herkese ve tüm bilim insanları ile katılımcılara teşekkür ediyorum."dedi.

“Şanlıurfa, sadece Türkiye için değil, tüm insanlık için bir hazinedir”

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Cevahir Asuman Yazmacı da tarihin sıfır noktası olarak kabul edilen, insanlık tarihinin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Şanlıurfa’da yapılan arkeolojik keşiflerin dünya tarihini değiştirecek nitelikte olduğunu belirterek, “Şanlıurfa, sadece Türkiye için değil, tüm insanlık için bir hazinedir.” dedi. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde bu yıl ilk kez düzenlenen Dünya Neolitik Kongresi’nin açılışında konuşan Milletvekili Yazmacı, kongreye Şanlıurfa’da ev sahipliği yapmanın onuru ve heyecanını yaşadıklarını söyledi. 

Kongre Başladı

Şanlıurfa neolitik dönemin anlaşılmasında kritik bir rol üstlenmiştir

Arkeoloji alanında yapılan çalışmalarla Şanlıurfa’nın dünya arkeolojisinin önde gelen paydaşlarından biri haline geldiğini anlatan Yazmacı, “Şanlı şehrimiz, Göbeklitepe, Karahantepe, Çakmaktepe, Sayburç, Sefertepe ve diğer kazı alanlarıyla, Neolitik dönemin anlaşılmasında kritik bir rol üstlenmiştir. Kongrenin Şanlıurfamızda düzenlenmesi, bölgemizin sahip olduğu eşsiz tarihi zenginliğin bir sonucudur.” dedi. 

Şanlıurfa bölgesi neolitik dönemin merkezi olarak kabul edilmiştir

2021 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan Taş Tepeler Projesi’nden de bahseden Yazmacı, sözlerini şöyle sürdürdü: 

 “Proje kapsamında çok sayıda arkeolojik kazı alanı oluşturulmuş ve yüzey araştırması yapılmış, Şanlıurfa bölgesi neolitik dönemin merkezi olarak kabul edilmiştir. Bu proje, sadece Neolitik döneme ışık tutmakla kalmayıp, Türkiye’nin tarihsel önemini dünya genelinde bir kez daha öne çıkarmaktadır. Dünyanın dört bir yanından bilim insanlarını bir araya getiren kongrede, 4 gün boyunca akademisyen hocalarımızın ve alanında uzman katılımcıların önemli bulguları ve keşifleri değerlendirilecek.”  

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve Bakan Ersoy’a teşekkür etti

Milletvekili Yazmacı kongreye destek sunan tüm taraflara teşekkür ederek, “Şehrimizden desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy’a, kongreye emek ve destek veren tüm kurum ve kuruluşlara hemşehrilerimiz adına şükranlarımı sunuyorum. Tarih boyunca ismi değişse de varlığını bin yıllar öncesinden beri kesintisiz sürdüren Şanlıurfamız’da sizleri ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Kongre sonucunda elde edilecek verilerin ülkemiz ve dünya tarihine ışık tutmasını temenni ediyorum.” diye konuştu. 


 

Editör: Urfadasin Haber