Dolandırıcıların yapay zeka teknikleriyle gerçekleştirdiği hırsızlıklar bitmek bilmiyor. Kimi zaman ünlü isimleri konuşturup sahte yatırım fırsatları sunarak vatandaşı kandıran dolandırıcılar, kimi zaman da gerçeği yansıtmayan konuşmaları servis edip zararlı linkler aracılığıyla banka hesaplarını ele geçiriyor.
Dolandırıcıların yapay zeka oyunun son kurbanı ise bir yazılım şirketi oldu. Ankara'da 17 kişilik kadrosuyla yazılım faaliyeti gösteren bir KOBİ işletmesi, geçen aralık ayında, İngiltere merkezli bir "AlverraTech" isimli firma ile iş görüşmeye başladı.
Dolandırıcıların özenle hazırladığı web site ve LinkedIn hesaplarına kanan firma, ilk olarak e-posta yolu ile görüştü daha sonra ise zoom toplantıları yapmaya başladı.
Karşılarındaki kişi pürüzsüz İngilizcesi ve net kamera görüntüsüyle oldukça ikna edici dururken, şirkette soyadı 'Kara' olan Türk asıllı bir İngiliz olduğunu söyleyen yönetici de bu oyuna eşlik etti.
Ankaralı firma, yabancı müşterinin talebi doğrultusunda özel bir e-ticaret altyapısı geliştirdi. Bu kapsamda 5 milyon TL'lik sözleşme imzalanıp proje teslim gerçek çok geçmeden ortaya çıktı. Projeyi teslim ettikten sonra ödemeyi bekleyen şirket yapay zeka ile dolandırıldığını anladı.
Olayı yargıya taşıyan işletme, yapay zeka desteğiyle dolandırıldıklarını belirterek şikayetçi oldular. Ancak ortada gerçek bir fail bulunamaması nedeniyle yasal süreç başlatılamadı. Konuyla ilgili konuşan mağdur KOBİ işletmesinin sahibi, şunları kaydetti:
"O kadar profesyonel ilerlediler ki, sözleşmeler imzalandı, demo sunumları yapıldı, kaynak kodlarını teslim ettik. Avukatlarıyla yazıştık, yatırımcı sunumları için özel raporlar istediler. Her şey kusursuzdu. Ama aslında sahteymiş. Biz daha sonra elimizdeki zoom kayıtlarını bilişim suçlarına teslim ettik. Onlar analiz ettiklerinde bize görüntülerin deepfake teknolojisi ile oluşturulduğunu ifade ettiler"