SİYASET

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz Hafta Sonu Şanlıurfa'ya Geliyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı ve GAP Eylem Pılanın açıklamak üzere bu hafta sonu Şanlıurfa'ya geliyor. Cevdet Yılmaz'ın Şanlıurfa ziyaretine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın da eşlik etmesi bekleniyor.

Abone Ol

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 29 Aralık'ta Şanlıurfa'ya gelecek.

Şanlıurfa ziyaretiyle ilgili meclis bütçe görüşmelerinde açıklayan Cevdet Yılmaz  "Bölge kalkınma idareleri olarak, bu ayın 29’unda Şanlıurfa’da olacağız. Orada yeni GAP eylem planımızı ve bölge planımızı, bölgedeki insanlarla paylaşacağız. Bu projeyi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın koordinasyonunda yürütmeye devam edeceğiz" demişti.

Bu akapsamda Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) 29 Aralık’ta Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında, EKK üyelerinin katılımı ile Şanlıurfa’da toplanacak. Aynı gün Hükümet, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında yeni açılımları yine Şanlıurfa’da açıklayacak.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve ilgili bakanların katılımı ile açıklanacak olan GAP eylem Planı ile su kanallarından, yeni barajlara ve tarımsal alanların verimli kullanılması ve ürün çeşitliliğini artırma konusunda yeni projeler duyurulacak.

Hükümet, geçtiğimiz aylarda sistem işledikçe kendi içeresinde ortaya çıkan yeni ihtiyaçlar doğrultusunda GAP illerini kapsayan ilgili genel müdürlüklerin sunumlarını dinledi. Bu doğrultuda yeni ihtiyaçlar ve yeni potansiyeller, kaynaklar tespit edildi. Bu kapsamda da GAP eylem planı hazırlandı.

GAP illerini kapsayan eylem planında baraj, su kanalları, tarım, enerji, sanayi ve ürün çeşitliliği gibi başlıklar yer alacak.

Projelerin açıklanacağı GAP eylem Planı’nda, yeni yer altı kaynakları, mevcutlara kazandırılacak. GAP illerinde ürün çeşitliliğine yönelik yeni çalışmalar başlatılacak.

Açıklanması beklenen projeler:

İletim, kanal baraj olabildiğince o illerin tarımsal potansiyelini en üst seviyeye çıkarmak için alt yapı çalışmaları hızlandırılacak.

Birçok projenin dışında mevcut kanalların baraj sistemlerinin devamında başka alanlar su kapasitesi ile desteklenecek.

Şu anki projede (Atatürk barajı vs.) ve onlarla beraber komplike bir ekosistemle destekleyici mahiyette yeni yer altı barajları ile beraber diğer su kaynakları üzerinde de kanal çeşitliliği sağlanacak.

Ürün çeşitliliğini sağlama açısından GAP içeresindeki iller de yeni projeler hayata geçirilecek. Verimli tarım tespitleri yapılarak destekler sağlanacak ve ürün çeşitliliği artırılacak.

Sulu tarımı geliştirecek yeni ek projeler hayata geçirilecek. Sulama projelerinin bir an önce hayata geçirilmesi ile açık sistemle sulaması gerçekleştirilen bölgelerin kapalı sisteme geçirilmesi sağlanacak.

Azalan su kaynaklarına yeni kaynaklar eklenecek.

GAP illerinde tarıma dayalı ihtisas OSB’lerin alanlarının artırılması, desteklenmesi sağlanacak.

Mevcut OSB’lerin alt yapısının iyileştirilmesi ve tarım sanayi faaliyeti yürütecek kişiler teşvik edilecek.

GAP illerinde yeni su kanalları ve yeni barajlar gıda sanayi ile desteklenecek.