Eski Urfa Valisi Abdullah Erin, Bakın Hangi İlin Valisi Oldu Eski Urfa Valisi Abdullah Erin, Bakın Hangi İlin Valisi Oldu

Bilim dünyasında Scarabeus sacer. adı ile bilinen böcek, birçok alanda önemli rol oynadığı için Bursa'da devlet korumasına alındı.

Antik Mısır'da yaşamın, ölümsüzlüğün ve varoluşun simgesi olarak kabul edilen Scarabeus sacer böceği Urfa'da 'tezek' veya 'gübre böceği' olarak biliniyor.

Türkiye'nin en büyük subasar ormanı olan Karacabey Longoz Ormanı'nda koruma altına alınan böcek gübreleme süreçlerinde önemli rol oynuyor.

Bursa Uludağ Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hikmet Sami Yıldırımhan, bu böceğin özelliklerini açıklarken, onların yumuşak topraklarda, kumsal alanlarda ve sıcak bölgelerde yaşadığını belirtti.

Scarabeus sacer, büyükbaş hayvanların bıraktıkları gübrelerden küreler yaparak içine yumurtalarını bırakır ve bu şekilde toprağın altında yaşamlarını sürdürür. Ayrıca toprağı havalandırır ve gübrelenmesini sağlarlar, böylece ekosisteme önemli katkıda bulunurlar.

Prof. Dr. Yıldırımhan, bu böceklerin insanlara zarar vermediklerini ve ekosisteme olumlu etkiler sağladıklarını vurgulamış, onların korunması gerektiğini aktardı.

Editör: Urfadasin Haber