Klasik Osmanlı mimarisiyle 17. yüzyılda tarihi İpekyolu üzerinde inşa edilen Barutçu Hanı, dönemin önemli ticaret merkezlerinden Şanlıurfa'da tüccarlar tarafından kullanıldı.
Demirciler Pazarı'nın kuzeyinde yer alan üç katlı yapı, o dönemde Yahudi bir aile tarafından işletilmesi nedeniyle halk arasında "Yahudi Hanı", bir dönem de "Delilan Hanı" olarak anıldı.
Kurtuluş Savaşı döneminde cepheye gönderilen barut ve askeri malzemelerin burada tutulmasının ardından "Barutçu Hanı" ismi verilen dikdörtgen planlı yapı, avlu üzerine inşa edilen sıralı odalardan oluşuyor.
Alt katı kısmen, üst katı ise tamamen revaklarla çevrili, kesme taş ve ahşaplarla inşa edilen hanın giriş kısmında, ticarethane olarak kullanılan geniş dükkanlar bulunuyor. Üst katlarda ise daha dar yapılmış odalar yer alıyor.
Şanlıurfa'nın İl Genel Meclisi, İl Özel İdaresi girişimleriyle dönemin Valisi Nuru Oktan tarafından 2009 yılında yeniden ayağa kaldırılmasına başlanan ve 2018 yılında turizme kazandırılan Barutçu Han, 3-4 yıl kullanıldıktan sonra 6 Şubat depreminde hasar görmüş ve kira sorunları yaşadığı için kapatılmıştı.
Bir süre önce Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Barutçu Hanını yeniden gündemine aldı ve yeni yüzüne kavuşturmak alanında uzman bir ekiple görüşmelere başladı. Barutçu Hanın en kısa sürede yeniden inşasına başlanacağı öğrenildi.